header ads

12th May Current affairsanswers,explanation and PDF

Tally your answer at ourFacebook  page current affairs questions asked on 12th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions



Q1: Who developed Defence Research Ultraviolet Sanitiser (DRUVS), an automated contactless ultraviolet C (UVC) sanitisation cabinet?

 A.IUCAA
 B.DRDO  
C.ICMR
D. CSIR

  Correct Ans:  Option B

Explanation
     Defence Research Ultraviolet Sanitiser (DRUVS) has been developed by the  Defence Research and Development Organisation  premier lab and Research Centre Imarat (RCI). It is  an automated contactless ultraviolet C (UVC) sanitisation cabinet.


                                                       Q2.which committeee recommended the abolition of 9,304 posts in the Engineer-in-Chief of Military Engineering Services (MES).

 A.Bhandari Committee
 B.Shekatkar Committee
 C.C Rangarajan committee
 D. Aditya Puri Committee

Correct Ans:  Option B

Explanation:

       Rajnath Singh, the defence minister of India, approved the abolition of 9,304 posts from the Engineer-in-Chief of Military Engineering Services (MES). The change was aimed to optimize more than 9,300 posts in the basic and industrial workforce.It was done  as per the recommendations of the Committee of Experts, headed by Lieutenant General Shekatkar.


Q3: As per Registrar General of India data, which state showed highest death rate in the country?

             A.Chhattisgarh
             B.Uttar Pradesh
C.Delhi
            D.West Bengal

Correct Ans:Option B

Explanation:

       Registrar General of India released data for death and birth rates. India’s birth rate stood at 20. The death rate was 6.2. Chhattisgarh has the highest death rate in the country at 8 whereas Delhi has the lowest at 3.

Q4: Which state showed worst infant mortality rate (IMR) in the country as per Registrar General of India's data?

A.Gujarat
B. West Bengal
C.Madhya Pradesh
D.Maharashtra

Correct Ans:  Option C
Explanation:

        India's infant mortality rate (IMR) has improved very marginally. The rate has been improved  from 33 per 1,000 live births in 2017 to 32 in 2018. The Data has been released by the Registrar General of India stated .The report stated that Madhya Pradesh has the worst IMR in the country at 48 and Nagaland stands the best at 4. In 2017, Madhya Pradesh's IMR stood at 47.


Q5:Who developed COVID KAVACH ELISA for antibody detection for COVID-19 infection?

A.CSIR
B.DRDO
C.SCTIMST
D.ICMR

Correct Ans: Option D
Explanation:

     the indigenous IgG ELISA test 'COVID KAVACH ELISA' has been developed by    Indian Council of Medical Research  and National Institute of Virology , Pune for antibody detection for COVID-19.

Q6: ICMR has partnered with ________ for mass scale production of the ELISA test kits
'COVID KAVACH ELISA'.

                   A. Lupin Limited
   B.Cipla
                    C.Ipca Laboratory
               D.Zydus Cadila

Correct Ans: Option D
Explanation:

 ICMR has partnered with Zydus Cadila for mass scale production of the ELISA test kits,


Q7: As per Registrar General of India data, which state showed largest decline in infant mortality rate (IMR)?

 A. Mizoram
 B. Assam
 C. Tripura
 D. Nagaland

Correct Ans: Option A
Explanation:

Data released by the register general of India  on infant mortality rate, stated that the largest decline in IMR has been registered by Mizoram, with a decline from 15 to 5.

Q8: National Fertilizers Ltd. sale rose to _________ in April 2020 despited COVID-19 lockdown.

 A.27%
 B.54%
 C.65%
  D.71%

Correct Ans: Option D
Explanation:

     National Fertilizers Ltd registered a 71% growth in fertilizer sales in April 2020. This is a PSU under GoI. It was reported by the Ministry of Chemicals and Fertilizers reported. The stringent restrictions in April due to COVID-19 lockdown Company recorded fertilizer sale of 3.62 Lakh MT in April 2020 compared to 2.12 Lakh MT in the same period 2019.

Q9: Which state lunched “Pranavayu Programme"

 A.Kolkata
 B.Bhopal
 C.Bengaluru
 D.Chennai

Correct Ans: Option C
Explanation:  

       “Pranavayu Programme”  has been launched by The Bengaluru City Corporation recently to create awareness about the respiratory health of Bengaloreans.

Q10: National Technology Day celebrate
  
    A. 9th May
    B.10th May
    C.11th May
    D.12 th May

Correct Ans: Option C

Explanation:

       National Technology Day is observed on 11th May in order to remind India’s technological advancements. This year the day is being observed under under the
 Theme: "Focusing on Rebooting the economy through Science and Technology".



To download these in PDF Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience