header ads

9th may facebook current affairs answer explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 9th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.      Which country's Supreme Court allowed that country's government to conduct elections in the Gilgit-Baltistan region?

             A.Afghanistan
        B.Pakistan 
            C.Bangladesh
  D.Nepal

Correct Ans:Option B
Explanation:

The IMD's move comes just days after Pakistan's Supreme Court allowed that country's government to conduct elections in the Gilgit-Baltistan region. In response, India told Pakistan that it has no locus standi in Gilgit-Baltistan and asked Islamabad to vacate PoK, which is an integral part of India. It was clearly conveyed that the entire UT of J&K and Ladakh, including the areas of Gilgit and Baltistan, are an integral part of India by virtue of its fully legal and irrevocable accession.

2.      Who released the Lost At Home report?

 A.WHO
        B.UNESCO 
     C.UNICEF
 D.UNDP

Correct Ans:Option C
Explanation:

UNICEF released a report titled "Lost At Home" on 5 May. The report highlighted the risks and challenges of internally displaced children and the need to protect them.

3.      Who released the advisories to the Fisheries sector?

 A.ICAR
 B.CSIR 
 C.WHO
 D.IMD

Correct Ans:Option A

Explanation:

The Indian Council of Agricultural Research (ICAR), Department of Agriculture Research and Education (DARE), Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Government of India, released Advisories to the Fisheries sector in 12 languages.


4.      _______ certified the Indian Navy designed and produced Personal Protective Equipment (PPE).

    A.ICMR
      B.DRDO 
   C.CSIR
     D.INMAS


Correct Ans:Option D

Explanation:

Indian Navy recently designed and produced Personal Protective Equipment (PPE). The PPE was tested and approved by the Institute of Nuclear Medicine and Allied Sciences (INMAS), Delhi which is a DRDO organization tasked with the testing and certification of PPE. It is certified to be mass-produced and used in clinical COVID-19 situations.

5.      ________ is the DRDO organization tasked with the testing and certification of Personal Protective Equipment (PPE).

 A.High Materials Research Laboratory (HEMRL)
 B.Institute of Nuclear Medicines & Allied Sciences (INMAS)

 C.Defence Institute of Bio-Energy Research (DIBER)
 D.Naval Science & Technological Laboratory (NSTL)

Correct Ans:Option B
Explanation:

Institute of Nuclear Medicines & Allied Sciences (INMAS), is the DRDO organization tasked with the testing and certification of Personal Protective Equipment (PPE).

6.      Who launched Smartphone App MahaKavach to fight COVID-19?

  A.Pune Municipal Corporation (PMC)
          B.Bengaluru Municipal Corporation (BMC) 
    C.Nashik Municipal Corporation (NMC)
      D.Chennai Municipal Corporation (CMC)


Correct Ans:Option C

Explanation:

Smart City Nashik takes several measures and initiatives to fight COVID-19. The measures taken by the Nashik Municipal Corporation (NMC) launched the mobile application MahaKavach. The app is a real-time digital contact tracing mobile application. It enables citizens to contribute and assist the health authorities in contact tracing, geo-fencing, and tracking of quarantined COVID-19 patients.

7.      Who launched AYUSH Sanjivani App?

    A.Harsh Vardhan
   B.Piyush Goyal 
          C.Rao Inderjit Singh
       D.Pramod Sawant

Correct Ans:Option A
Explanation:

Dr. Harsh Vardhan, Union Health & Family Welfare Minister launched the mobile application 'AYUSH Sanjivani' App and two AYUSH based studies related to COVID-19 situation. The app was developed by the Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, and Homoeopathy (AYUSH) and Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY).

8.      What is the theme of 2020 World Thalassaemia Day?

 A.The dawning of a new era for thalassemia: Time for a global effort to make novel therapies accessible and affordable to patients
 B.Universal access to quality thalassaemia healthcare services: Building bridges with and for patients

 C.Thalassaemia past, present and future: Documenting progress and patients' needs worldwide
 D.Get connected! Share knowledge and experience and fight for a better tomorrow in thalassaemia


Correct Ans:Option A

Explanation:

The theme for 2020 World Thalassaemia Day is "The dawning of a new era for thalassemia: Time for a global effort to make novel therapies accessible and affordable to patients."

9.      AYUSH Sanjivani App was developed by ________.

 A.Ministry of AYUSH
                              B.Ministry of Electronics and Information Technology

                        C.Ministry of Health and Family Welfare
 D.A&B

Correct Ans:Option D

Explanation:

Dr. Harsh Vardhan, Union Health & Family Welfare Minister launched the mobile application 'AYUSH Sanjivani' App and two AYUSH based studies related to COVID-19 situation. The app was developed by the Ministry of Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha, and Homoeopathy (AYUSH) and Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY).

10.    Which state passed ordinance to suspend most labour laws for 3 years?

             A.Madhya Pradesh
     B.Maharashtra 
       C.Uttar Pradesh
 D.Telangana

Correct Ans:Option C
Explanation:

Uttar Pradesh State government passed an ordinance "Uttar Pradesh Temporary Exemption from Certain Labour Laws Ordinance, 2020' to suspend labour laws for the next three years. The move is aimed to boost industrial investment and employ the large number of migrant workers that have come back to their native villages in the state. The Ordinance has been sent to Governor Anandiben Patel for assent.

 To download these in PDF Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience