header ads

10th may facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 10th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

    


1          1.  ________ released a commemorative postage stamp on 9 May to commemorate the 40th anniversary of the eradication of smallpox.

    A.WHO
     B.UNDP 
                         C.UN's postal agency
 D.A&C
Correct Ans:Option D
Explanation: 
The World Health Organization (WHO) and the UN's postal agency have released a commemorative postage stamp on 9 May to commemorate the 40th anniversary of the eradication of smallpox.

    2.      Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director _________ of Wipro Limited has decided to step down.

                     A.Abidali Z Neemuchwala
     B.Rajesh Kumar 
    C.Karthick Reddy
   D.Prakash Gupta
Correct Ans:Option A
Explanation: 
Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director Abdali Z Neemuchwala of Wipro Limited has decided to step down due to family commitments. Neemuchwala will continue to hold the office of CEO and Managing Director until a successor is appointed for a smooth transition and to ensure that business continues as usual.

          3.The Tamil Nadu government has constituted a high-Level Committee to assess the overall immediate and medium-term impact of COVID-19 under __________.

              A.Kumaraswamy Iyer
  B.Arjun Kumar 
   C.Krishna Kanth
  D.C Rangarajan 
Correct Ans:Option D
Explanation: 
The Tamil Nadu government has constituted a high-Level Committee to assess the overall immediate and medium-term impact of COVID-19 on the state's economy. The committee will be headed by Dr. C Rangarajan, former Reserve Bank of India Governor. The committee will access the impact of the lockdown imposed to prevent the spread of the coronavirus.

4.      Which state launched the Pravasi Rahat Mitra App to aid migrant citizens?

              A.Telangana
                  B.Uttar Pradesh
               C.Maharashtra
  D.Bihar
Correct Ans:Option B
Explanation: 
Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath launched the 'Pravasi Rahat Mitra' App. The move is aimed at aiding migrant citizens coming to Uttar Pradesh from other states so that they can take advantage of government
      5.   Scientists recently found a seasonal advancement in which type of glaciers in the Karakoram Range of Ladakh through a detailed assessment of some major surging glaciers of the Karakoram range using satellite images and thermal data.

    A.Sheets
        B.Piedmont 
  C.Surge
    D.Stream

Correct Ans:Option C
Explanation:



   6.      Who awarded Startup India-Animal Husbandry Grand Challenge winners?

            A.Ram Vilas Paswan
 B.Giriraj Singh 
    C.Radhakrishnan
            D.K.T. Rajenthra Balaji 
Correct Ans:Option B
Explanation: 
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Giriraj Singh awarded the winners of "Startup India-Animal Husbandry Grand Challenge" on 8 May. The Animal Husbandry Startup Grand Challenge was launched by the Department of Animal Husbandry and Dairying, in partnership with Startup India.

                                 7.      Which country launched the Long March-5B, the country's most powerful rocket into orbit on 5 May?

   A.Russia
   B.China 
      C.N.Korea
 D.Israel

Correct Ans:Option B
Explanation:

China successfully launched its most powerful rocket "Long March-5B" on its maiden voyage into orbit on 5 May. The rocket was blasted off from the Wenchang Space Launch Center in Hainan, China.

 8.      Who assumed office as the Prime Minister of Iraq?

                       A.Mohammed Tawfiq Allawi
       B.Izzat Shabandar 
  C.Nouri al‑Maliki
         D.Mustafa al-Kadhimi

Correct Ans:Option D
Explanation: 
Iraq's new Prime Minister Mustafa al-Kadhimi assumed office on 6 MAy after the country's parliament approved a new government. The approval came after around 6 months of political wrangling. Mustafa replaced Adel Abdul Mahdi.

9.      Who is the President of Iraq?

  A.Barham Salih
               B.Mohamed al‑Halbousi 
 C.Jalal Talabani
 D.Nouri al‑Maliki

Correct Ans:Option A
Explanation:

Barham Salih is the eighth and current President of Iraq. He is the former Prime Minister of the Kurdistan Region and a former deputy prime minister of the Iraqi federal government.

10.    New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI) program is an initiative of ________.

 A.DRDO
 B.CSIR
 C.ICMR
 D.SCTIMST
Correct Ans:Option B
Explanation: 
The New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI) program is a flagship program of CSIR. The NMITLI focus is to provide a pipeline of cutting edge Indian innovation for conventional technology financing bodies as against the 'usual safe bets.

To download these in pdf Click Here 


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience