header ads

11th May current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at ourFacebook  page current affairs questions asked on 11th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Q1: Which of the following states launched the Pravasi Rahat Mitra App to help  migrant citizens?

A.Bihar

B.Uttar Pradesh

C.Maharashtra

D.Delhi

Correct Ans:Option B

Explanation

Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath launched the 'Pravasi Rahat Mitra' gApp. The move is aimed at aiding migrant citizens coming to Uttar Pradesh from other states so that they can take advantage of government schemes.


Q2: Daily electricity demand reduced due to COVID-19 pandemic,as per the International Energy Agency (IEA) released Global Energy Review

 A.8%

 B.13%

 C.15%

 D.17%

Correct answer : Option C

Explanation:

The Global Energy Review in 2020 has been released by the International Energy Agency (IEA). According to the report  it has been stated that 15% of the daily electricity demand has been reduced. It highlighted carbon dioxide emissions and the global energy demand in the year 2020.

Q3: World Thalassemia Day observed on

 A.7thMay

 B. 8th May

 C.9th May

 D.10th May


Correct Ans:  Option B

Explanation:

 May 8,This year theme: ‘The dawning of a new era for thalassaemia: Time for a global effort to make novel therapies accessible and affordable  to patient."



Q4: Wipro Limited has decided to step down of Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director_

 A.Abidali Z Neemuchwala

 B.T.K.Kurien

 C.Karthick Reddy

 D.Natarajan Chandrasekharan

Correct Ans:Option A


Q5: The Tamil Nadu government has constituted a high-Level Committee to assess the overall immediate and medium-term impact of COVID-19 under __________.

 A. M. Thambidurai Karur  
 B.Dr.Anbumani Ramadoss
 C.Krishna Kanth
 D.C Rangarajan

Correct Ans: Option D


Explanation:  

A  high-Level Committee has been constituted by the  government of Tamilnadu to assess the overall immediate and medium-term impact of COVID-19 on the state's economy.  Dr. C Rangarajan, former Reserve Bank of India Governor will lead the committee. The committee will access the impact of the lockdown imposed to prevent the spread of the coronavirus.



Q6: Phytopharmaceutical is a medicine extracted from _______.

 A.Oil

 B.Egg

 C.Plants

 D.Fish

Correct Ans:Option C

Explanation:

Phytopharmaceutical is a herbal medicine extracted from plants.



Q7: The Drug Controller General of India (DGCI) approved the clinical trials of the which of the following drugs  for the Council for Scientific and Industrial Research (CSIR).

  A.favipiravir

  B.phytopharmaceutical

  C.remdesivir

  D.A&BCorrect

Correct Ans: Option D

Explanation:

DGCI  approved the clinical trials of the drugs namely, phytopharmaceutical and favipiravir for the Council for Scientific and Industrial Research (CSIR).



Q8: which bank was launched banking service in whats app

 A.ICICI

 B.HDFC

 C.Axis

 D.None of those

Correct Ans: Option A

Explanation:

  ICICI launches WhatsApp banking. All you need to know.  ICICI Bank announced the launch of banking services on WhatsApp. It is  to enable its retail customers to undertake a slew of banking requirements from their home in the time coronavirus lockdown.

Q9: When was WHO's smallpox eradication campaign was launched?

 A.1953

 B.1967

 C.1978

 D.1984


Correct Ans: Option B

Explanation:

WHO's smallpox eradication campaign was launched in 1967. WHO raised awareness about smallpox across the world through postage stamps.

Q10:"How the Onion Got It's Layers" written by

 A)Sudha Murty
 B)Jhumpa Lahiri
 C)Githa Hariharan
 D)Madhuri Vijay

 Correct answer : Option A

Explanation:

Another important book written by Sudha Murty was  "The Day I Stopped Drinking Milk","The Upside Down King","The Daughter From A Wishing Tree","Grandma's Bag of Stories" etc.


To download theseAthese in PDF Click here









Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience