header ads

8th may facebook current affairs answer, explanation and pdf

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 8th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.      Who hosted the Coronavirus Global Response International pledging conference?

                        A.UN and its partners
 B.WHO 
                      C.EU and its partners
                      D.AU and its partners

Correct Ans:Option C
Explanation:

Coronavirus Global Response International pledging conference was held virtually on 5 May. The conference began on 4 May and expected to end on 23 May. Around 40 countries participated in the online summit. The conference was hosted by the European Union (EU) and its partners.

2.      Who is the President of Iran?

 A.Ali Khamenei
       B.Hassan Rouhani 
     C.Eshaq Jahangiri
 D.Ebrahim Raisi

Correct Ans:Option B
Explanation:

Hassan Rouhani is an Iranian politician serving as the current and seventh President of Iran since 3 August 2013. He was also a lawyer, academic, former diplomat and Islamic cleric.

3.      Which is the new feature of Aarogya Setu?

 A.Aarogya Setu TMS
  B.Aarogya Setu RTIS 
   C.Aarogya Setu NTGS
 D.Aarogya Setu IVRS

Correct Ans:Option D
Explanation:

Aarogya Setu Interactive Voice Response System (IVRS) the feature has been implemented in the Aarogya Setu mobile application. The new feature of the app aims to include the citizens with feature phones and landlines under the protection of Aarogya Setu. The service is available across the country.


4.      As per the Lost At Home report, the three major countries that reported more than half of persons displaced due to conflict and violence children are _________.

  A.Syria, Cuba, Iran
       B.Syria, Iran, Somalia 
         C.Syria, Congo, Yemen
   D.Syria, Iraq, Oman

Correct Ans:Option C

Explanation:

UNICEF released a report titled "Lost At Home" on 5 May. The report highlighted the risks and challenges of internally displaced children and the need to protect them. The three major countries that reported more than half of persons displaced due to conflict and violence children are Syria, Congo, and Yemen.

5.      _________ develops nanomaterials with energy storage application and optical sensors for water pollution control.

          A.SCTIMST
         B.INSPIRE 
  C.CSIR
                    D.Genrich Pvt. Ltd.

Correct Ans:Option B
Explanation:

A team from INSPIRE, under the Department of Science & Technology (DST), Government of India, develops nanomaterials based supercapacitors to achieve high energy density and power density of supercapacitors.


6.      _________ launched DekhoApnaDesh logo design contest amid lockdown.

 A.Ministry of Culture
         B.Ministry of Environment 
 C.Ministry of Tourism
        D.Ministry of Home Affairs

Correct Ans:Option C
Explanation:

The Ministry of Tourism launched the 'DekhoApnaDesh' logo design contest on the MyGov platform. The objective of this contest is to have a logo for the DekhoApnaDesh campaign coming out of the creative ideas of the citizens of the country.

7.      Which country changes its currency with a new currency to tackle inflation?

              A.Afghanistan
          B.Pakistan 
      C.Russia
 D.Iran

Correct Ans:Option D
Explanation:

The Iranian Parliament has announced the decision to replace its currency "Rial" with another basic unit of currency called the "Toman." Each toman will be worth 10,000 rials under the new system. The move aims to ease the psychological impact of soaring consumer prices on a population that has endured high inflation for decades and grappled the number of zeros in government figures.

8.      The India Meteorological Department (IMD) has started to include _________ in its meteorological sub-division of Jammu & Kashmir.

                              A.Jammu & Kashmir and Ladakh
     B.Gilgit-Baltistan 
  C.Muzaffarabad
 D.All the above

Correct Ans:Option D
Explanation:

The India Meteorological Department (IMD) has started to include Jammu & Kashmir, Ladakh, Gilgit-Baltistan, and Muzaffarabad in its meteorological sub-division of Jammu & Kashmir. The daily region-wise forecasts are for the entire sub-division, and not for any specific areas within. The first such forecast for Gilgit was uploaded on 6 May.

9.      Under ________, one of the largest evacuation exercises, the Indians stranded abroad due to the coronavirus pandemic will be brought back to India.

                              A.Vande Bharat Mission
       B.Raahat 
   C.Maitri
                       D.Safe Homecoming

Correct Ans:Option A

Explanation:

The Government of India is to conduct one of the largest evacuation exercises named the Vande Bharat Mission with an aim to bring Indians stranded abroad due to the coronavirus pandemic.

10.    Which gas was leaked in the Visakhapatnam Gas Leak Incident 2020?

         A.Ammonia
                       B.Methyl isocyanate 
      C.Styrene
         D.Phosgene


Correct Ans:Option C

Explanation:

The incident of Styrene gas leakage occurred in a chemical plant LG Polymers industry in the early hours at 3 am in RR Venkatapuram village, Gopalapatnam Mandal in Visakhapatnam District, Andhra Pradesh on 7 May.


To download these in PDF Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience