header ads

7th may facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 7th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions



1.      Who is the Prime Minister of Portugal?

 A.António Costa
 B.Mário Centeno
 C.José Sócrates
 D.Aníbal Cavaco Silva

Correct Ans:Option A
Explanation:

António Luís Santos da Costa GCIH is a Portuguese lawyer and politician serving as the 119th and current Prime Minister of Portugal since 26 November 2015, presiding over the XXI and XXII Constitutional Governments.

2.      Which state launched the Ayush Kavach app?

                      A.  Andhra Pradesh
   B.Bihar
              C.Maharashtra
                D.Uttar Pradesh

Correct Ans:Option D
Explanation:

Uttar Pradesh state government unveiled the Ayush Kavach app that will provide health-related tips and information about ayurvedic medicines amid the COVID-19 pandemic. The app was launched by the UP Chief Minister Yogi Adityanath on 5 May.

3.      Who is the President of Portugal?

                     A.Aníbal Cavaco Silva
 B.Rui Rio

                                       C.Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa
                       D.Pedro Passos Coelho



Correct Ans:Option C

Explanation:

Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa is a Portuguese politician, academic, and journalist serving as the 20th and current President of Portugal, since 9 March 201

4.      Which state government launched the Nigah Scheme?

                       A.Himachal Pradesh
             B.Uttarakhand

    C.Assam
              D.Uttar Pradesh

Correct Ans:Option A
Explanation:

Himachal Pradesh State Government is to launch the "Nigah" Scheme to properly sensitize and educate family members of people coming from other states so that social distancing is effectively maintained. The announcement was made by Chief Minister Jai Ram Thakur.

5.      Who is the Commander-in-Chief of the Indian Navy?

 A.President Ram Nath Kovind
   B.Vice President Venkiah Naidu

   C.Prime Minister Narendra Modi
 D.CNS Admiral Karambir Singh

Correct Ans:Option A
Explanation:

The Supreme Commander of the Indian Armed Forces is vested in the President of India, although effective executive power and responsibility for national defence reside with the Cabinet of India headed by the prime minister. Hence, the Supreme Commander and Commander-in-Chief of the Indian Navy President Ram Nath Kovind.

6.      Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) partners with ________ to culture novel coronavirus in human lung epithelial cell.

                                     A.My Labs Private Limited
                                         B.Eyestem Research Private Limited

        C.DRDO
              D.SCTIMST

Correct Ans:Option B
Explanation:

Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), Hyderabad has partnered with a Bengaluru-based company, Eyestem Research Private Limited, to take up research activities on COVID-19. The collaboration aims to grow novel coronavirus in human cell lines, which will enable in vitro testing of potential drugs and vaccines against the COVID-19.

7.      Which country awarded Kim Jong Un a commemorative war medal to recognize the North Korean leader's role in preserving the memory of the country?

   A.Russia
 B.China
     C.Georgia
            D.Kazakhstan
  

Correct Ans:Option A

Explanation:

Russian President Vladimir Putin awarded Kim Jong Un a commemorative war medal to mark the 75th anniversary of the victory over Nazi Germany. The medal was awarded to recognize the North Korean leader's role in preserving the memory of Soviet soldiers who died on North Korean territory

8.      Who received the 2020 Young Career Award in Nano Science and Technology?

   A.Manohar Vartak
          B.Pramod P. Wangikar

  C.Saurabh Lodha
  D.Naresh Patwari



Correct Ans:Option C

Explanation:

Professor Saurabh Lodha from Electrical Engineering, IIT Bombay, received the Young Career Award in Nano Science & Technology for the year 2020. The award is instituted by the Department of Science and Technology (DST), Government of India. The award recognized his contributions in the development of logic transistor technologies beyond silicon and nanoelectronic devices based on two-dimensional Van der Waals materials.

9.      Who is the President of Russia?

        A.Andrey Belousov
  B.Vladimir Putin
       C.Dmitry Medvedev
             D.Vladimir Zhirinovsky


Correct Ans:Option B

Explanation:

Vladimir Vladimirovich Putin is a Russian politician and former intelligence officer who has served as President of Russia since 2012, previously holding the position from 1999 until 2008.

10.    Who took charge as the Chairman of the Public Accounts Committee (PAC) of Parliament in Delhi?

                 A.Adhir Ranjan Chowdhury
 B.Jagdambika Pal

  C.Ram Kripal Yadav
           D.Rahul Ramesh Shewale



Correct Ans:Option A

Explanation:

Congress leader Adhir Ranjan Chowdhury took charge as Chairman of the Public Accounts Committee (PAC) of Parliament in Delhi on 6 May amid the COVID-19 lockdown. He has been appointed as the Chairperson of the Committee for the term beginning on 1 May 2020 and ending on 30 April 2021.

To download these in pdf click here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience