header ads

6th may facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 6th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.      What was the theme of Non-Alignment Movement (NAM) summit?

 A.United against COVID-19
 B.Upholding Bandung principles to ensure a concerted and adequate response to the challenges of the contemporary world

 C.Promoting International Peace and Security for Sustainable Development
 D.Peace, Sovereignty and Solidarity for Development amid COVID-19



Correct Ans:Option A
Explanation:

Prime Minister Narendra Modi participated in the online Summit of Non Alignment Movement (NAM) Contact Group was held on 4 May 2020 to discuss the response to the ongoing COVID-19 pandemic crisis. The theme of the online NAM Contact Group Summit was 'United against COVID-19.'

2.      What is the theme of the 2020 World Asthma Day?

 A.STOP for Asthma
 B.Enough Asthma Deaths

 C.Never too early, never too late. It's always the right time to address airways disease
 D.Better air better breathing

Correct Ans:Option B
Explanation:

World Asthma Day is celebrated on 5 May 2020. The day aims to raise awareness, care, and support for those affected by asthma. The theme of the 2020 World Asthma Day is "Enough Asthma Deaths." The day is not actively promoted this year due to the coronavirus pandemic. It also aims to raise awareness and the struggles of people suffering from asthma.

3.      Who is the President of the UN General Assembly (UNGA)?

 A.Kofi Annan
 B.Vasily Nebenzya

 C.Filippo Grandi
 D.Tijjani Muhammad-Bande


Correct Ans:Option D
Explanation:

Tijjani Muhammad-Bande is the President of the UN General Assembly (UNGA). The President of the United Nations General Assembly is a position voted for by representatives in the United Nations General Assembly (UNGA) on a yearly basis.

4.      Delhi imposed _______ Special Corona Fee on Liquor.

 A.40%
 B.60%

 C.75%
 D.82%



Correct Ans:Option C

Explanation:

The Delhi state government imposed a 'Special Corona Fee' on liquor. As per the announcement, 70% of the maximum retail price (MRP) will be charged for all categories of liquor that will be sold in the city with effect from 5 May. The fee was approved by Delhi's Lieutenant Governor Anil Baijal. Also, a notification was later issued by the Delhi government's finance department.

5.      US President Trump nominated Indian-American lawyer ________ as US representative for IBRD.

 A.Ashok Michael Pinto
 B.S. Shankar Sastry

 C.Nitin Nohria
 D.Pradeep Khosla



Correct Ans:Option A
Explanation:

The US President Donald Trump has nominated Indian-American lawyer Ashok Michael Pinto as a representative to the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), the World Bank's lending arm. He was nominated for the post of the US Alternate Executive Director of IBRD for a term of two years. If confirmed, he would replace Erik Bethel, who has resigned from the post.

6.      Who was/were honoured with the "Pulitzer Prize 2020" in the field of feature photography?

 A.Dar Yasin
 B.Mukhtar Khan

 C.Channi Anand
 D.All the above



Correct Ans:Option D
Explanation:

Three Indian journalists have been honoured with the "Pulitzer Prize 2020" in the field of feature photography. The names of the three prize winners are Dar Yasin, Mukhtar Khan, and Channi Anand. The results were announced virtually on 4 May.


7.      Who won the 2020 Pulitzer Prizes for the category of Criticism, Journalism?

 A.Christopher Knight
 B.Ben Taub

 C.Nikole Hannah
 D.Christian Miller



Correct Ans:Option D

Explanation:

Christopher Knight of the Los Angeles Times won the 2020 Pulitzer Prizes for the category of Criticism, Journalism.

8.      Who is the Union Minister of State (IC) for Shipping and Chemicals & Fertilisers?

 A.Parshottam Rupala
 B.D. V. Sadananda Gowda

 C.Hardeep Singh Puri
 D.Mansukh Mandaviya

Correct Ans:Option D
Explanation:

Mansukh Laxmanbhai Mandaviya is the Union Minister of State for Shipping (India) (Independent Charge) and Union Minister of State for Chemical and Fertilizers (India).

9.      Who released the Global Report on Food Crisis (GRFC) 2020 report?

 A.Global Network against Food Crisis
 B.Food Crisis Prevention Association

 C.Hunger Combat Institute
 D.Food Security Information Network



Correct Ans:Option A

Explanation:

The Global Network against Food Crisis released the Global Report on Food Crisis (GRFC) 2020. The report stated that around 135 million people are living under the food crisis. The report aims to address the root causes of extreme hunger.

10.    Who assumed command of the Army Training Command (ARTRAC)?

 A.Lieutenant General Raj Shukla
 B.Lieutenant General Ajesh Varma

 C.Lieutenant General Nishath Patel
 D.Lieutenant General Pradeep Singh

Correct Ans:Option A
Explanation:

Lieutenant General Raj Shukla assumed command of the Army Training Command (ARTRAC) on 1 May 2020.

 To download these in pdf click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience