header ads

5th may facebook current affairs answer , explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 5th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions



1.      Who is to participate in the virtual summit of the Non-Aligned Movement (NAM) on 4 May for the first time?

 A.President Ram Nath Kovind
 B.Vice President Venkiah Naidu

 C.Prime Minister Narendra Modi
 D.Home Minister Amit Shah

Correct Ans:Option C
Explanation:

Prime Minister Narendra Modi is to participate in a virtual summit of the Non-Aligned Movement (NAM) on 4 May. The summit aims to enhance the coordination of the member states in their fight against the COVID-19 pandemic. The External Affairs Minister S Jaishankar will also participate in the summit.

2.      Which country holds the Presidency of NAM 2020?

 A.India
 B.Oman

 C.Azerbaijan
 D.Ethiopia



Correct Ans:Option C

Explanation:

Azerbaijan is the President of the Non-Alignment Movement. It will be the president of the NAM till 2022. The summit will be convened by President Ilham Aliyev.

3.      Who is the President of Azerbaijan?

 A.Ilham Aliyev
 B.Nikol Pashinyan

 C.Serzh Sargsyan
 D.Armen Sarkissian

Correct Ans:Option A
Explanation:

Ilham Heydar oglu Aliyev is an Azerbaijani politician who is the fourth president of Azerbaijan, in office since 2003. He also functions as the Chairman of the New Azerbaijan Party, Non Alignment Movement and the head of Azerbaijan's National Olympic Committee.

4.      Ajay Kumar who passed away recently was a _________.

 A.NITI Aayog member
 B.Lokpal Member

 C.Planning Commission member
 D.Member of Parliament

Correct Ans:Option B
Explanation:

Former Chief Justice of Chhattisgarh High Court Justice Ajay Kumar Tripathi (retd) passed away on 2 May. He was 62 years old. On 27 March 2019, he took oath as a Judicial Member of Lokpal of India. He played a vital role in setting up the Institution of Lokpal of India with his innovative ideas and inputs.

5.      India ranks _________ in scientific publication as per National Science and Technology Management Information (NSTMIS) report.

 A.3rd
 B.5th

 C.7th
 D.15th

Correct Ans:Option A
Explanation:

The National Science and Technology Management Information (NSTMIS), Department of Science and Technology (DST), has conducted a survey on Research and Development (R&D) Statistics and Indicators 2019-20. As per the survey, India ranks 3rd among countries in a scientific publication.

6.      Which state made the Arogya Setu app a must for those in hotspot areas?

 A.Jharkhand
 B.Uttar Pradesh

 C.Maharashtra
 D.Madhya Pradesh

Correct Ans:Option B
Explanation:

Uttar Pradesh state government has made it compulsory to download the Arogya Setu app for those living in hotspot areas of the state. The State government has issued instructions regarding the opening of offices and resuming work in industrial areas.

7.      _________ launched IDEAthon.

 A.Ministry of Ayush
 B.Ministry of Jal Shakti

 C.Ministry of Science & Technology
 D.Ministry of Earth Science



Correct Ans:Option B

Explanation:

On 2 May 2020, the National Mission for Clean Ganga operating (NMCG) under Ministry of Jal Shakti and National Institute of Urban Affairs (NIUA) launched "IDEAthon" titled "The future of River Management" to explore how the COVID-19 crisis can shape River Management strategies for the future. The move focuses on creating awareness about the ecological importance and economic potential of the rivers to help the cities.

8.      Who organized the "IDEAthon" titled "The future of River Management" to explore how the COVID-19 crisis can shape River Management strategies for the future?

 A.National Mission for Clean Ganga operating (NMCG)
 B.National Institute of Urban Affairs (NIUA)

 C.Institute for Studies in Industrial Development (ISID)
 D.A&B

Correct Ans:Option D
Explanation:

On 2 May 2020, the National Mission for Clean Ganga operating (NMCG) under Ministry of Jal Shakti and National Institute of Urban Affairs (NIUA) launched "IDEAthon" titled "The future of River Management" to explore how the COVID-19 crisis can shape River Management strategies for the future.

9.      Kashmiri ________ received Geographical Indication (GI) tag.

 A.red chilli
 B.saffron

 C.cardamom
 D.black cumin

Correct Ans:Option B
Explanation:

Kashmiri saffron received a Geographical Indication (GI) tag. The Certificate was granted to the Department of Agriculture Kashmir.

10.    Who is the Minister for Rural Development and Panchayati Raj and Agriculture and Farmers' Welfare?

 A.Narendra Singh Tomar
 B.Narottam Mishra

 C.Ram Vilas Paswan
 D.Ravi Shankar Prasad



Correct Ans:Option A

Explanation:

Narendra Singh Tomar is an Indian politician and a member of the 17th Lok Sabha. He is the Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Minister of Rural Development in the Second Modi ministry. Previously he was the Minister of Mines and Minister of Parliamentary Affair in the Government of India.


To download these in pdf Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience