header ads

4th may facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 4th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.      ECI decides to conduct Biennial Election to the ________ Legislative Councils MLAs.

 A.Karnataka
 B.Uttar Pradesh
 C.Maharashtra
 D.Kerala


Correct Ans:Option C

Explanation:

Election Commission of India (ECI) has decided to conduct Biennial Election to the Maharashtra Legislative Councils (MLCs) by the members of the Legislative Assembly (MLAs) on 21 May 2020.

2.      Which of the following state was added to the list of e-NAM States for the first time as on 1 May 2020?

 A.Tamil Nadu
 B.Uttar Pradesh
 C.Karnataka
 D.Gujarat


Correct Ans:Option C
Explanation:

Karnataka is for the first time that Karnataka State has been added to the list of e-NAM States.

3.      How many states/UTs was/were added to the One Nation One Ration Card platform on 1 May 2020?

 A.5
 B.7
 C.12
 D.13

Correct Ans:Option A

Explanation:

The Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Ram Vilas Paswan approved the integration of 5 States and Union Territories (UTs) with the National Cluster under the "One Nation One Ration Card" plan. The 5 states/UTs include Uttar Pradesh, Bihar, Punjab, Himachal Pradesh, and Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu.

4.      Who is the Minister of Shipping?

 A.Mansukh L. Mandaviya
 B.Hardeep Singh Puri
 C.Nitin Gadkari
 D.Mansukhbhai Vasava


Correct Ans:Option A
Explanation:

Mansukh Laxmanbhai Mandaviya is the Union Minister of State for Shipping and Union Minister of State for Chemical and Fertilizers. He is also a Rajya Sabha member from Gujarat and is a believer of utmost simplicity.

5.      Who assumed charge as the Secretary, Ministry of Road Transport and Highways?

 A.Giridhar Aramane
 B.Sundar Sheik
 C.Narendra Singh
 D.Pramod Kumar

Correct Ans:Option A
Explanation:

Shri Giridhar Aramane assumed charge as Secretary, Ministry of Road Transport and Highways. He held briefing meetings with senior officers to review the work of the Ministry and discussed pressing issues especially in the light of the impact of COVID -19 pandemic.

6.      Which Ministry released Prof B.B. Lal -India Rediscovered?

 A.Ministry of Tourism
 B.Minitry of Shipping
 C.Ministry of Culture
 D.Ministry of Road Transport

Correct Ans:Option C
Explanation:

Union Culture Minister Shri Prahlad Singh Patel released an e-book "Prof B.B. Lal -India Rediscovered" on 2 May on the occasion of the centenary year of great archaeologist Professor B. B. Lal.

7.      ________ Smart City Operations Centre (COC) operates 24x7 in three shifts to manage COVID-19.

 A.Agra
 B.Visakhapatnam
 C.Pune
 D.Mumbai


Correct Ans:Option B

Explanation:

The Smart City Operations Centre (COC) of Visakhapatnam operates 24x7 in three shifts to manage COVID-19. Covid Helpdesk or the Contact center at COC traces and monitors foreign returned citizens in coordination with CMOH & DMOH on a day to day basis.

8.      Who developed Kisan Sabha App to connect farmers to supply chain and freight transportation management systems?

 A.CSIR
 B.Maharashtra state govt
 C.DRDO
 D.My Labs Pvt. Ltd.


Correct Ans:Option A
Explanation:

CSIR-Central Road Research Institute (CSIR-CRRI), New Delhi developed Kisan Sabha App to connect farmers to supply chain and freight transportation management systems. The app was remotely launched on 1 May by DG, ICAR and Secretary DARE, Dr.Trilochan Mohapatra.

9.      Who was elected as International Honorary Member to the American Academy of Arts and Sciences?

 A.Shobhana Narasimhan
 B.Neelima Gupte
 C.B K Thelma
 D.Priti Shankar

Correct Ans:Option A
Explanation:

Professor Shobhana Narasimhan from the Theoretical Sciences Unit (TSU) at the Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR) has been elected as an International Honorary Member to the American Academy of Arts and Sciences.

10.    which country topped the ICC Test rankings list?

 A.India
 B.Australia
 C.New Zealand
 D.West Indies


Correct Ans:Option B
Explanation:

India lost the top spot in the ICC Test rankings to Australia on 1 May. It lost the rank because of the 2016-17 record was eliminated from the annual update as per rules. Australia, the top-ranking country, now has 116 points. It is followed by New Zealand with 115 points and India with 114 points.

11.    India ranks _______ in the ICC Test rankings list.

 A.1st
 B.2nd
 C.3rd
 D.5th


Correct Ans:Option C
Explanation:

India lost the top spot in the ICC Test rankings to Australia on 1 May. It lost the rank because of the 2016-17 record was eliminated from the annual update as per rules. Australia, the top-ranking country, now has 116 points. It is followed by New Zealand with 115 points and India with 114 points


To download these in Pdf Click here




Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience