header ads

3rd May faebook current affairs answer explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 3rd May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.      _________ develops Nanomedicine to alter oxidative stress to treat viral infections including coronavirus.

 A.SNBNCBS
 B. AIMS-DELHI
 C.ICMR
 D. DRDO

Correct Ans:Option A
Explanation:

Scientists at S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Kolkata (SNBNCBS) developed a nanomedicine that promises the treatment of a number of diseases by altering oxidative stress in the body. The research will support India in its fight against COVID-19.

2.      Which of the following organizations developed sterilizer ATULYA to disintegrate coronavirus?

 A. DRDO                                              
 B. My Lab Pvt. Ltd
 C.DIAT
 D.ICMR            

Correct Ans:Option C
Explanation:

Defence Institute of Advanced Technology (DIAT), Pune, supported by Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed a microwave sterilizer named ATULYA. The sterilizer will disintegrate coronavirus.

3.      ________ commences Coal production for the first time.

 A.Mahanadi Coalfields Limited
 B.South Eastern Coalfields Limited
 C.Bharat Coking Coal Limited
 D.NLC India Limited

Correct Ans:Option D
Explanation:

NLC India Limited has commenced the production of Coal for the first time. The coal produced from Talabira II and III Mines in Odisha will be used to meet the requirement of its existing and future coal-fired power plants.

4.      Who has developed a convenient and cost-effective synthetic process for Favipiravir?

 A.CSIT-IICT
 B.NCLT

 C.IISc
 D.ICMR

Correct Ans:Option A

Explanation:

Hyderabad based CSIR-Indian Institute of Chemical Technology (IICT) has developed a convenient and cost-effective synthetic process for Favipiravir. One of the top 25 drugs candidates for repurposing announced by CSIR is Favipiravir. Favipiravir is a broad-spectrum inhibitor of viral RNA polymerase and has emerged as one of the most promising drugs.

5.      NGMA celebrated painter and artist Raja Ravi Varmas ________ birth anniversary in 2020.

 A.172
 B.136
 C.182
 D.125

Correct Ans:Option A
Explanation:

National Gallery of Modern Art (NGMA) paid tribute to celebrated painter and artist Raja Ravi Varma on his 172nd birth anniversary on 29 April 2020 through a virtual tour. Raja Ravi Varma was born into an aristocratic family in Kerala on 29 April 1848. He was largely a self-taught artist as European techniques go. He was a master at handling the oil medium and achieved magical ease with European naturalism.

6.      Which of the following organizations  launched 'Year of Awareness on Science & Health (YASH)' a programme on health and risk communication with focus on COVID-19?

 A. Mission India
 B.National Council for Science & Technology Communication
 C.IIT-Roorkee
 D. Ministry of health and family welfare




Correct Ans:Option B
Explanation:

National Council for Science & Technology Communication (NCSTC), Department of Science & Technology (DST) launched 'Year of Awareness on Science & Health (YASH)' a programme on health and risk communication with focus on COVID-19.

7.      Terracotta from _______ received GI tag.

 A. ranchi
 B. delhi              
 C.Gorakhpur
 D. Bhopal


Correct Ans:Option C
Explanation:

Gorakhpur terracotta bagged the Geographical Indication (GI) tag. The terracotta work of Gorakhpur is a centuries-old traditional art form. In this method, the potters make various animal figures like, horses, elephants, camels, goats, ox, etc.

8.      Who assumed charge as Secretary, Ministry of Women and Child Development (WCD)?

 A.Ajay Tirkey
 B.Ramesh Patel
 C.Rabindra Panwar
 D.Selva Kumar


Correct Ans:Option A
Explanation:

Shri Ajay Tirkey assumed charge as Secretary, Ministry of Women and Child Development (WCD) in New Delhi on 1 May 2020. He succeeded Shri Rabindra Panwar who retired on superannuation on 30 April 2020.

9.      Which of the following organizations has  developed new simulation code to study the electric field structure in Earth's Magnetosphere?

 A.IMD
 B.ISRO
 C.IIG
 D.IIT-Madras


Correct Ans:Option C
Explanation:

Scientists at the Indian Institute of Geomagnetism (IIG) an autonomous institution of the Department of Science and Technology (DST) developed a generalized one-dimensional fluid simulation code capable of studying a wide spectrum of coherent electric field structures in near-earth plasma environment or earth's magnetosphere.

10.    Chak-Hao, which recently got GI tag is the black rice of ________.

 A.Assam
 B.Tripura

 C.Manipur
 D.Mizoram

Correct Ans:Option C

Explanation:

Chak-Hao is a scented glutinous rice. It has been cultivated in Manipur over centuries. It is characterised by its special aroma. It is normally eaten during community feasts and is served as Chak-Hao kheer.

11.    Who is the Union Minister of Women and Child Development?

 A.Smriti Zubin Irani
 B.Piyush Goyal

 C.Nirmala Sitharaman
 D.Rajnath Singh

Correct Ans:Option A
Explanation:

Smriti Zubin Irani is an Indian politician, former model, television actress, and producer. Irani is a Minister in the Union Cabinet of India. She is serving in the cabinet of Prime Minister Modi as Minister of Textiles and was given additional charge as Minister of Women and Child Development in the 2nd cabinet of Modi since May 2019.

To download these pdf  Click Here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience