header ads

2nd May facebook current affairs answer explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 2nd May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.      Who released the Global Report on Internal Displacement (GRID)?

 A.UNDP
 B.IDMC
 C.WHO
 D.UNESCO

Correct Ans:Option B
Explanation:

Geneva-based Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) released its Global Report on Internal Displacement (GRID) 2020 on 29 April.

2.      Which of the following organizations  developed Electrostatic Disinfection Machine, an innovative technology for effective disinfection and sanitization to fight against COVID-19 pandemic?

 A.CSIR
 B.DRDO
 C.IIT-Roorkee
 D.SCTIMST

Correct Ans:Option A
Explanation:

CSIR-Central Scientific Instruments Organisation (CSIR-CSIO), Chandigarh, has designed and developed Electrostatic Disinfection Machine, an innovative technology for effective disinfection and sanitization to fight against COVID-19 pandemic.

3.      Who developed Ber-D, a natural product based Alzheimer inhibitor?

 A.ICMR
 B.Agharkar Research Institute (ARI)
 C.CSIR-CECRI
 D.Jawaharlal Nehru Centre For Advanced Scientific Research (JNCASR)

Correct Ans:Option D
Explanation:

Scientists from Jawaharlal Nehru Centre For Advanced Scientific Research (JNCASR) have modified the structure of Berberine into Ber-D to use as an Alzheimer's inhibitor. Berberine is a natural and cheap product similar to curcumin, available commercially.

4.      Scientist modified the structure of _______ into Ber-D to use as an Alzheimer's inhibitor.

 A.Berberine
 B.Bercumin
 C.Resveratrol
 D.Carnosine

Correct Ans:Option A
Explanation:

Scientists from Jawaharlal Nehru Centre For Advanced Scientific Research (JNCASR) have modified the structure of Berberine into Ber-D to use as an Alzheimer's inhibitor. Berberine is a natural and cheap product similar to curcumin, available commercially.

5.      IMD released a new list with the names of ________ tropical cyclones in the Indian Ocean Region.

 A.131
 B.156
 C.169
 D.182

Correct Ans:Option C
Explanation:

India Meteorological Department (IMD) released a new list with the names of 169 tropical cyclones in the Indian Ocean Region (IOR) including Bay of Bengal and the Indian Ocean.

6.      ________ developed HCARD (Hospital Care Assistive Robotic Device) to assist frontline COVID-19 healthcare warriors.

 A.CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute
 B.IIT-Madras
 C.IIT-Ahmedabad
 D.DRDO

Correct Ans:Option A
Explanation:

CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI) has developed HCARD (Hospital Care Assistive Robotic Device). The device can help frontline healthcare workers in maintaining physical distance from those infected by a coronavirus.

7.      Who headed the Task Force on National Infrastructure Pipeline (NIP)?

 A.Amitabh Kant
 B.Rajesh Kumar
 C.Atanu Chakraborty
 D.Subhash Chandra Garg

Correct Ans:Option C
Explanation:

The task force was set up by the Ministry of Finance. It was headed by the Economic Affairs Secretary Shri Atanu Chakraborty to draw up the NIP for each of the years from FY 2019-20 to FY 2024-25.

8.      Which country hosted the 45th session of the World Meteorological Organization (WMO)/UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP)?

 A.Oman
 B.USA
 C.Saudi Arabia
 D.India

Correct Ans:Option A
Explanation:

Oman hosted the 45th session of the World Meteorological Organization (WMO)/UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP).

9.      _______ Smart City launched GIS dashboard to monitor COVID-19 hot-spots.

 A.Agra
 B.Pune
 C.Bengaluru
 D.Mumbai

Correct Ans:Option A
Explanation:

Agra Smart City, Uttar Pradesh has created a Geographic Information Systems (GIS) dashboard which will show various hotspots, heat maps, positive cases, recovered cases, etc of COVID-19.

10.    Who is the governor of Maharashtra?

 A.Bhagat Singh Koshyari
 B.Uddhav Thackeray
 C.Sanjay Raut
 D.Devendra Fadnavis

Correct Ans:Option A
Explanation:

Bhagat Singh Koshyari is a member of the Bharatiya Janata Party from Uttarakhand serving as the Governor of Maharashtra. An RSS veteran, Koshyari served as National Vice President of BJP and party's 1st State president for Uttarakhand.


To download these in PDF Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience