header ads

1st may facebook answer explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 1st May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.      India is set to produce indigenous rapid testing and RT-PCR diagnostic kits by ______.

 A.April 2020
 B.May 2020

 C.Mid of June 2020
 D.July 2020

Correct Ans:Option B
Explanation:

India is set to produce indigenous rapid testing and RT-PCR diagnostic kits by the end of May. The information was passed by the Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan.

2.      ________ is developing a protocol to test sewage for COVID-19 traces in selected densely populated urban residential areas of Bengaluru and Kolkata.

 A.COVID-19 Sewage Research
 B.COVIDActionCollab

 C.Action-Sewage COVID
 D.CALLCOVIDSewage



Correct Ans:Option B

Explanation:

A multi-disciplinary expert group COVIDActionCollab (CAC) is developing a protocol to test sewage for COVID-19 traces in selected densely populated urban residential areas of Bengaluru and Kolkata. The idea was initiated by the social enterprise platform Catalyst Group.

3.      Who is the Governor of Maharashtra?

 A.Sanjay Raut
 B.Devendra Fadnavis
 C.C. Vidyasagar Rao
 D.Bhagat Singh Koshyari

Correct Ans:Option D
Explanation:

Bhagat Singh Koshyari is serving as the Governor of Maharashtra. An RSS veteran, Koshyari served as National Vice President of BJP and party's 1st State president for Uttarakhand.

4.      Michael Robinson who passed away recently was a ______.

 A.footballer
 B.actor
 C.cricketer
 D.politician


Correct Ans:Option A

Explanation:

The former Brighton and Liverpool footballer Michael Robinson passed away on 28 April. He was 61-years-old. He was diagnosed with skin cancer in 2018.

5.      ________ Smart City used Mobile Kiosk for COVID-19 sample testing.

 A.Pune
 B.Vadodara

 C.Agartala
 D.Bengaluru



Correct Ans:Option C

Explanation:

Agartala Smart City used a Mobile COVID-19 sample collection kiosk under the smart city mission. Agartala Smart City has designed and submitted it to the city's Chief Medical Officer (CMO). This initiative is a major step by Agartala in the fight against the COVID-19 pandemic.

6.      Who represented India in the first virtual Petersberg Climate Dialogue?

 A.Harsh Vardhan
 B.Piyush Goyal

 C.Prakash Javadekar
 D.Ramesh Pokhriyal


Correct Ans:Option C
Explanation:

Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Prakash Javadekar represented India in the first virtual Petersberg Climate Dialogue on 28 April. The first virtual Climate Dialogue was the eleventh session of Petersberg Climate Dialogue. It has been hosted by Germany since 2010.

7.      Irrfan Khan who passed away is a/an _______.

 A.scientist
 B.entrepreneur

 C.actor
 D.footballer

Correct Ans:Option C
Explanation:

One of Bollywood's most beloved stars Irrfan Khan passed away on 29 April 2020. He died at the age of 53. He died due to neuroendocrine tumour, a type of cancer. He was diagnosed with the disease in March 2018. Khan went to the United Kingdom for treatment and had returned to India in 2019.

8.      Who administered the oath of office to the Vigilance Commissioner?

 A.Vijay Salaskar
 B.Sanjeev Tripathi

 C.Sanjay Kothari
 D.Vinod Chaubey

Correct Ans:Option C
Explanation:

Suresh N. Patel took oath as Vigilance Commissioner on 19 April. He was administered the oath of office by Sanjay Kothari, Central Vigilance Commissioner on the video link, due to the social distancing norms. The swearing-in ceremony was attended by Shri Sharad Kumar, Vigilance Commissioner, Secretary, and other senior officers of the Commission.

9.      Who has been  appointed as the chairperson of the Public Enterprises Selection Board (PESB)?

 A.Abishek Patel
 B.Rajiv Kumar
 C.Tony Charles
 D.Dinesh PK

Correct Ans:Option B
Explanation:

Former finance secretary Rajiv Kumar was appointed as the chairperson of the Public Enterprises Selection Board (PESB) on 29 April. The appointment of Rajiv Kumar is approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC) headed by Prime Minister Narendra Modi. He will serve as the PESB chairperson for a period of three years.


10.    What is the cost of the HCARD (Hospital Care Assistive Robotic Device) developed by CSIR?

 A.less than Rs.1 lakh
 B.less than Rs.2 lakh

 C.less than Rs.3 lakh
 D.less than Rs.5 lakh

Correct Ans:Option D
Explanation:

CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute (CMERI) has developed HCARD (Hospital Care Assistive Robotic Device). The device can help frontline healthcare workers in maintaining physical distance from those infected by a coronavirus. The cost of the device is less than Rs.5 lakh and the weight is less than 80 kg.

To download these in PDF Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience