header ads

19 may,Current Affairs answer, expiation and PDF

Facebook  page current affairs questions asked on 19th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions.




Q1. What is the name of the Cyclone that is likely to hit the coasts of Odisha and West Bengal on May 2020?

A. Mora 
B. Amphan
C. Bulbul
D. Fani 

Correct Ans: Option B

Explanation:   
 The Home Ministry stated that cyclone ‘Amphan’ will likely turn into a super cyclonic storm by the evening of May 18 and will hit the coasts of Odisha and West Bengal on May 20. The Indian Meteorological Department (IMD) had earlier informed that the storm has turned extremely severe over the Bay of Bengal. 


Q2. Which among the following states has decided to provide video-calling facility, TV sets to COVID-19 patients?

A. West Bengal
B. Tamil nadu
C. Madhya Pradesh
D. Gujarat 

Correct Ans.  Option C 

Explanation:  
 The Madhya Pradesh authorities have decided to provide video-calling facilities and TV sets to the COVID19 patients. The initiative has been first initiated in Indore. If it is successful, the facilities will be provided in the wards of corona infected patients in all major hospitals of the state. The move is to help the patients and protect them from depression and boredom. 


Q3. World’s first major football league resumed its season post-COVID-19 lockdown in which among the countries?

A.  England
B. Spain
C. Italy
D. Germany 

Correct Ans: Option D   

Explanation:  
Germany’s Bundesliga is the world’s first major sports competition and Europe’s first major football league to resume its season post nationwide lockdown imposed to contain coronavirus pandemic. The football league started its remaining matches of the 2019-20 season from May 16, 2020.


Q4. Who was sworn in as the Prime Minister of Israel?

A. Benjamin Netanyahu 
B. Benny Gantz 
C. Avigdor Lieberman
D. Reuven Rivlin  

Correct Ans:Option A

Explanation
Prime Minister Benjamin Netanyahu finally swore in his new government on 17 May for the fifth time. The ceremony of the swearing-in of Israel's new government, the Knesset, was held in accordance with coronavirus social distancing directives. Netanyahu will hold this  power until 13 November 2021.  The 18-month political crisis in the country has come to an end due to this.


Q5. Which company  launched AA+ COVID-19 Testing Solution to detect coronavirus in less than 5 minutes.

A. Genrich Pvt Ltd
B. My labs
C. ESDS Software Solution 
D. Infosys 

Correct Ans: Option C

Explanation
AA+ COVID -19 testing solution, a rapid novel corona virus detection solution has been developed by ESDS software solution which is an IT solutions provider. It can detect covid-19 from a chest x-ray. More significantly, it takes only 5 minutes to detect a covid-19 patient.

Q6.How many startups has ISRO identified to develop locally at lower costs for use in its Gaganyaan missions?

A. 9
B. 19
C. 6
D. 17 

Correct Ans:Option D

Explanation:  

ISRO has identified seventeen lower cost technology which are to be developed for gaganyan mission.

Q7. What is the theme for the 2020 World Telecommunication and Information Society Day?

A. Connect 2030: ICTs for the Sustainable Development Goals 
 B. Bridging the standardization gap 
C. Enabling the use of Artificial Intelligence for All
 D. Big Data for Big Impact 

Correct Ans:Option A

Explanation
The theme for the year 2020 World Telecommunication and Information Society Day is "Connect 2030: ICTs for the Sustainable Development Goals (SDGs)." The theme focuses to achieve five SDGs and aim for environmental, economic, and social sustainability. These five plans include growth, inclusiveness, sustainability, innovation, and partnership.


Q8. On which social media, researchers recently found a new species fungi?

A.What'sapp  
B.Facebook   
C.Twitter 
D.SnapChat 

Correct Ans:Option C

Explanation:
   The University of Copenhagen's Natural History Museum of Denmark has  discovered new species of parasitic fungus via Twitter. The latest discovered fungus was named "Troglomyces twitteri", after Twitter.


Q9.  The central government has approved the modification of the Detailed Project Report of the multipurpose Project (at J&K) on the river Ujh. The river Ujh is tributary of which river?

A.  Sutlej
B. Jhelum
C. Ravi
D.  Beas

Correct  Ans: Option C 

Explanation
The Central Government approved the modification of the Detailed Project Report (DPR) of the Ujh multipurpose Project (MPP) located on the river Ujh, main tributaries of river Ravi in Kathua district of Jammu and Kashmir.


Q10. The 103rd Landing Craft Utility (LCU) MK IV class vessel named ‘INLCU L57’ was commissioned into the Indian Navy at Port Blair recently. Name the company which built ‘INLCU L57’?

A. Goa Shipyard Limited
B.  Mazagon Dock Limited
C. Cochin Shipyard Limited
D. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited

Correct  Ans: Option D 

Explanation:
Lt. General PS Rajeshwar PVSM, AVSM, VSM, ADC, Commanding-in-Chief of Andaman & Nicobar Command, has commissioned the 103rd Landing Craft Utility (LCU) MK IV class vessel ‘INLCU L 57’ (Yard no: 2098) into the Indian Navy at Port Blair in a low-profile ceremony. It was the 7th in the series of 8 such vessels being indigenously made by Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited (GRSE) for the Navy.



To download these in pdf :  Clickhere

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience