header ads

16th May Current Affairs Answer, Explanation and PDF

Daily current affairs for UPSC, PSC,SSC, IBPS, NTPC, PAYBAND-I , SAIL, BHAIL, COURTS , CDS, NSC, MUNICIPALITY , PANCHAYETS , WBCS and all other competitive exam

Tally your answer at our Facebook  page current affairs questions asked on 16th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions.



Q1. What is the theme of the Commonwealth Health Ministers Meeting?

 A.Delivering a co-ordinated Commonwealth COVID-19 response
B.Disruption in Society and Response  
C.Save Lives: Clean your hands 
D.Geographical response to Commonwealth COVID-19 response 

Correct Ans:Option A

Explanation

 Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare participated in the 32nd Commonwealth Health Ministers' Meeting through Video Conference on 14 May. The theme of this year's conference was "Delivering a co-ordinated Commonwealth COVID-19 response."


Q2. Who launched the e-Governance platform, SAMARTH?

 A.Ministry of Tourism 
B.Ministry of Science & Technology  
C.Ministry of Human Resource Development 
D.Ministry of Culture 

Correct Ans:Option C

Explanation:

 Department of Higher Education, Ministry of Human Resource Development (MHRD) has developed an e-Governance platform, SAMARTH Enterprises Resource Planning (ERP), under the National Mission of Education in Information and Communication Technology Scheme (NMEICT).

Q3. Which state is to implement a sensor-based service delivery monitoring system under Jal Jeevan Mission?

 A.Rajasthan      
B.Tamil Nadu      
C.Karnataka       
D.Gujarat 

Correct Ans:Option D

Explanation

 Gujarat state government is to implement a sensor-based service delivery monitoring system in the rural drinking water sector under the Jal Jeevan Mission (JJM). The pilot project is already underway in two districts of the state. The state is primarily a water-stressed state. It has dealt with the covid-19  crisis with a very strategic approach so far. The state has good community involvement in drinking water supply management, which began in 2002 through the Water and Sanitation Management Organisation (WASMO).


Q4. The Head of WTO ________ has announced his resignation, a year before his term expires. He will step down on 31 August 2020.

 A.Pascal Lamy           
B.Maria Nazareth Farani Azev√™do 
C.Roberto Azevedo    
D.Qu Dongyu 

Correct Ans:Option C

Explanation:

 The Head of the World Trade Organization (WTO) Roberto Azevedo has announced his resignation, a year before expiry of his tenure.. He will leave his chair on 31 August 2020.

Q5. Tribal Affairs Ministry in partnership with which Company, launched Going Online As Leaders (GOAL) programme for Digital Skilling of Tribal Youth across India.

A.Google        
B.FaceBook         
C.Amazon         
D.ATL Labs 

Correct Ans:Option B

Explanation

 Tribal Affairs minister  of India Arjun Munda launched the "Going Online As Leaders (GOAL) programme of the Ministry of Tribal Affairs (MoTA) in partnership with Facebook at a Webinar in New Delhi on 15 May. The programme is in line with the vision of Prime Minister Narendra Modi.

Q6. Name the private sector bank which has partnered with MoneyGram Payment System for direct-to-bank deposits in India.

A.IndusInd Bank           
B.Federal Bank           
C.Axis Bank           
D.ICICI Bank

Correct Ans: Option B 

Explanation

 MoneyGram Payment System, a subsidiary of MoneyGram International, global leader in P2P payments tied up with Federal Bank Limited, a private bank in India to provide the customers a cost-effective system to receive deposits directly to their bank accounts in India.

Q7. Name the person who has been awarded with the Vice Admiral G.M. Hiranandani Memorial Rolling Trophy for the year 2020.

A.Akshay Kumar        
B.Karambir Singh          
C.Ashok Kumar Gupta           
D.Mohit Kumar

Correct Ans: Option A

Explanation:  

  Lieutenant Commander Akshay Kumar of the Anti-Submarine Warfare School of the Southern Naval Command (SNC) in Kochi was awarded with the G.M. Hiranandani Memorial Rolling Trophy for the year 2020 by Vice Admiral A.K. Chawla, Flag Officer Commanding-in-chief (FOC-in-C) of the Southern Naval Command. The award was presented from  Maritime Warfare Centre, Kochi, Kerala.

Q8. Sebastian Vettel has decided to leave which historic F1 team at the end of this year’s delayed season?

A.Ferrari       
B.McLaren         
C.Renault       
D.Mercedes

Correct Ans : Option A  

Explanation:  

 Sebastian Vettel is about to  be leaving Ferrari at the end of the F1 season. He had joined Ferrari in 2015 to follow the footsteps of Michael Schumacher in winning titles with F1’s oldest and most glamorous team.

Q9. Which state has launched Atmanirbhar Sahay Yojna to help lower-middle-income group?

A.Madhya Pradesh        
B.Maharashtra       
C.Gujarat        
D.Karnataka

Correct Ans: Option C  

Explanation:  

   The Gujrat government  launched the Atmanirbhar Gujarat Sahay Yojna (AGSY) on 14th may 2020. Under the scheme, the state will provide a loan of Rs 1 lakh each from banks at just 2 percent annual interest to around 10 lakh people belonging to lower-middle-income groups to help start their lives afresh. 

Q10. What is the name of Grammy award winner for the Best Song, “Where is the Love?”, recently passed away?

A. Liza Minnelli      
  
 B.Betty Wright        

C.Willie Nelson      

 D.Sam Phillips

Correct Ans. Option  B

Explanation:

  The Grammy-winning soul singer, Betty Wright passed away. Her real name is Bessie Regina Norris. She is an R&B (Rhythm & blues) singer, songwriter and background vocalist. She received her first Grammy Award for the Best Song, “Where is the Love?”, at the age of 23.




To download these in PDF-Click here 

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience