header ads

14th May Current affairs answer, Exploration and PDF

Tally your answer at our Facebook  page current affairs questions asked on 14th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

Q1:  FIFA U-17 Womens World Cup in India to begin in ________.

A.February 2021

B.March 2021

C.April 2021

D.May 2021

Correct Ans:Option A

Explanation:

The FIFA U-17 Women's World Cup has been rescheduled between 17 February and 7 March 2021. The recommendations were made by the FIFA-Confederations COVID-19 Working Group, the Bureau of the FIFA Council.


Q2:  ________ webinar titled, Ministry of Tourism organized Odisha-Indias Best kept secret under Dekho Apna Desh series on 12 May 2020.

A.12th

B.14th

C.16th

D.18th

Correct Ans:Option D

Explanation:

The Ministry of Tourism organized the 18th Dekho Apna Desh webinar series on 12 May 2020. It was titled 'Odisha-India's Best kept secret' and took the participants on a virtual journey into Odisha.


Q3: Which Indian journalist was one of 17 recipients of the Freedom of Speech Award presented by German public news out let Deutsche Welle, for showing “outstanding commitment to human rights and freedom of expression in the media”?

A.Sudhir Chaudhary

B.Alfa Tariq

C.Ravish Kumar

D.Siddharth Varadarajan

Correct Ans: Option D

Explanation:

Indian journalist Siddharth Varadarajan was one of 17 recipients of the Freedom of Speech Award presented by German public news out let Deutsche Welle, for showing “outstanding commitment to human rights and freedom of expression in the media ”. The announcement came on World Press Freedom Day.


Q4.Who is the incumbent President of the New Development Bank?

A.Deepak Parekh

B.Shikha Sharma

C.K.V. Kamath

D.Chanda Kochha

Correct Ans:Option C

Explanation:

Kundapur Vaman Kamath, commonly referred to as K. V. Kamath, is the chief of the New Development Bank of BRICS countries, he has served as the Chairman of Infosys Limited, the second-largest Indian IT services company, and as the Non-Executive Chairman of ICICI Bank, India's largest private bank.


Q5: Who organized a Poster Making Competition under Ek Bharat Shreshtha Bharat (EBSB) Campaign?

 A.IIIT-Guwahati

B.IISc

C.IIT-Ahmedabad

D.Ministry of Home Affairs

Correct Ans:Option A

Explanation:

Indian Institute of Information Technology Guwahati (IIIT-Guwahati) recently organized a Poster Making Competition under Ek Bharat Shreshtha Bharat (EBSB) Campaign. The Ministry for Human Resource Development (HRD) is the nodal ministry for EBSB campaign which is run along with several other partner ministries and states. Students participated from their homes for the competition held online due to the COVID-19 lockdown.


Q6: Which country won the online nation scup chess competition of FIDE.com?

A.China

B.India

C.USA

D.Japan

CorrectAns: Option A

Explanation:
 China won the FIDECHASE.COM Online Nations Cup chess tournament despite scoring a 2-2 draw against the US in the final, scoring the most points in the league stage. India finished fifthinthe six-teamevent, with players like Vishwanathan Anand, Vidit Gujarati, P Harikrishna, B Adhiban, Koneru Hampi and D Harika among their teams. China won the round-robin stage and on this basis event uallybe came the champion.



Q7: Who has been appointed as the new Chairman of CBSE?

A.Manoj Ahuja

B.Prakash Jindal

C.Saransh Sabarwal

D.Prateek Mishra

Correct Ans: Option A

Odisha cadre IAS Manoj Ahuja has been appointed the new chairman of the Central Board of Secondary Education (CBSE).

Ahuja is currently working as Special Director, Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, Department of Personnel and Training.

“CBSE gets new Chairman Manoj Ahuja, IAS (OR:90), Special Director, Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, Department of Personnel and Training,” said CBSE in a statement.

Ahuja will replace Anita Karwal as the chairman of the CBSE.


Q8: The Election Commission has set up a committeet examine Gujarat HC’s judgementon which constituency?

A.Bardoli

B.Dholka

C.Rajkot

D.Bharuch

Correct Ans: Option B

Explanation:
 The Election Commission has formed a 3-member committee to examine Gujarat High Court’s judgement on an election petition concerningbDholk aassembly constituency.



Q9:Which among the following companies have permitted work from home to its employees for an indefinite period?

A.Google

B.Whatsapp

C.Twitter

D.Facebook

Correct Ans: Option C

Explanation:
 Twitter said in a statement recently that it has announced a new policy that will allow all of its employees to work from home, not only currently in the wake of the coronavirus pandemic butvalso indefinitely after wardifthey wish to.



Q10. Which UT has announced to provide tap water to every house hold by December 2022 ?

A. A & NbIsland

B. Puducherry

C. J & K

D. Ladakh

Correct Ans: Option C

Explanation:
  Jammu and Kashmir announced that it will provide a tap water connection to all rural house holds by December 2022 under the Jal Jeevan Mission (JJM). In the year 2020, the State is planning for 100% coverage of all 5,000;villages of 3 districts namely Gandharbal, Srinagar, and Raisi.

To download these PDF  Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience