header ads

13th May, Current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook  page current affairs questions asked on 13th May , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Q1:  Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Narendra Singh Tomar launched the integration of _______ new mandis with the e-NAM on 11 May.

 A.135
 B.177
 C.195
 D.215 


Correct Ans: Option B

Explanation
The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Narendra Singh Tomar launched the integration of 177 new mandis with the National Agriculture Market (e-NAM) on 11 May. The move is to strengthen agriculture marketing and facilitate farmers to sell their harvested produce through the online portal.


Q2: The US CDC has committed _________ to assist Indian government's fight against COVID-19.

 A.$1.4 million 

 B.$2.8 million

 C.$3 million 

 D.$3.6 million 


Correct Ans: Option D

Explanation
The US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) has announced $3.6 million to assist the Indian government's fight against COVID-19. The fund was created to support the  prevention, preparedness, and response activities in India. The CDC  announced that it will work with local partners to help strengthening India for its public health workforce.

Q3:  Who developed BiPAP Non-Invasive Ventilator SwasthVayu in 36 days for coronavirus?

 A.NAL

 B.RIC 

 C.DRDO

 D.ISRO


Correct Ans: Option A

Explanation:
 CSIR-National Aerospace Laboratories (NAL) Bangalore has developed SwasthVayu. It is a Non-Invasive Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP) Ventilator. It was developed in a record time of 36 days to treat COVID-19 patients.

Q4: Who launched the first-ever FIR Aapke Dwar Yojana?

 A.Maharashtra

 B.Andhra Pradesh  

 C.Madhya Pradesh

 D.Karanataka 


Correct Ans: Option C

Explanation
Madhya Pradesh state government launched FIR Aapke Dwar Yojana 11 May in Bhopal. With this, Madhya Pradesh has become the first state in the country to implement such an innovative scheme. It was launched by the Madhya Pradesh Home Minister Dr. Narottam Mishra.

Q5:  Indu Shekhar Chaturvedi has taken charge as the Secretary in which Ministry?
A. MSME           
     
B. New & Renewable Energy

C. Commerce        

D. Woman and Child


Correct Ans: Option B

Explanation
Indu Shekhar Chaturvedi assumed the charge as the new Secretary of the  Ministry of New & Renewable Energy. He assumed charge on May 11, 2020. Indu Shekhar Chaturvedi is a 1987 Batch IAS officer from Jharkhand cadre. He succeeded Anand Kumar, who has become the Secretary in the Ministry of Culture.


Q6:  Which Union Ministry has launched CHAMPIONS Portal?

A. MSME Ministry    

B. Home Ministry

C. Health Ministry    

D. Commerce 


Correct Ans: Option A 

Explanation
 The Ministry of MSMEs launched the CHAMPIONS portal (www.Champions.gov.in) on May 12, 2020 to assist Indian MSMEs to become national and global champions. 

Q7: Which among the following states will develop its own standard operating procedure(SOP) for the tourists visiting the place?

A. Kerala       

B. Assam      

C. Sikkim      

D. Goa


Correct Ans: Option D

Explanation:    
 Pramod Sawant, the chief Minister of Goa  announced  that the state will soon develop its own Standard Operating Procedure (SOP) for the tourists visiting the state . The announcement was made on 11th may 2020.

Q8:  Which was launched for the Central University of Odisha to provide Cognitive Emotional Rehabilitation Services.

 A. Bharosa       

 B. Dhruv     

 C. eCoVSens       

 D. Nsafe 


Correct Ans: Option A

Explanation:
    Union Minister of Human Resource Development (HRD) Ramesh Pokhriyal 'Nishank' launched Central University of Odisha Helpline "Bharosa" and its Helpline Number 08046801010 through a virtual platform in New Delhi on 11 May.

Q9:  Who developed BiPAP Non-Invasive Ventilator SwasthVayu in 36 days for coronavirus?

 A. NAL    

 B. RIC      

 C. DRDO        

 D. ISRO 


Correct Ans: Option A

Explanation
 CSIR-National Aerospace Laboratories (NAL) Bangalore has developed SwasthVayu. It is a Non-Invasive Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP) Ventilator. It was developed in a record time of 36 days to treat COVID-19 patients.

Q10:  Atal Pension Yojana provides a minimum guaranteed pension ranging from _______ on attaining 60 years of age.

 A. Rs.1,000 to Rs.5,000     
     
 B. Rs.500 to Rs.2,500  

 C. Rs.1,000 to Rs.3,000      
     
 D. Rs.500 to Rs.3,000 


Correct Ans: Option A

Explanation
Atal Pension Yojana is the government's flagship social security scheme. APY was launched on 9 May 2015 by Prime Minister Narendra Modi. The aim of the scheme is to deliver old age income security, particularly to the workers in the unorganized sector. 



To download these in  PDF  Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience