header ads

9th april facebook current affairs answer , explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 9th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.    RBI stated that the schemes for the merger of 10 state-run banks into four lenders will come into force from ________.

 A.1 April
 B.25 April

 C.1 May
 D.1 June


Correct Ans:Option A
Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) stated that the schemes for the merger of 10 state-run banks into four lenders will come into force from 1 April. RBI also stated that the branches of merging banks will operate as of the banks in which the banks have been amalgamated.

2.    Who is the Minister of Textiles in India?

 A.Nirmala Sitharaman
 B.Niranjan Jyoti

 C.Smriti Irani
 D.Harsimrat Kaur Badal



Correct Ans:Option C
Explanation:

Smt. Smriti Zubin Irani is the Minister of Textiles in India. She is currently the youngest minister in the cabinet of Shri Narendra Modi. She is also the first woman to hold office as the Union Minister for Human Resource Development and Union Minister of Textiles. She is also the youngest woman to be nominated to the Rajya Sabha.

3.    Who hosts the show Mann Ki Baat?

 A.President Ram Nath Kovind
 B.Vice President Venkiah Naidu

 C.Prime Minister Narendra Modi
 D.Cabinet Ministers



Correct Ans:Option C
Explanation:

Mann Ki Baat, an Indian radio program, is hosted by Prime Minister Narendra Modi. Through the program, he addresses the people of the nation on All India Radio, DD National and DD News. The show was originally released on 3 October 2014.

4.    Tokyo Olympics organizers are planning to host the Tokyo 2020 Summer Olympics in _______.

 A.June 2020
 B.September 2020

 C.March 2021
 D.July 2021





Correct Ans:Option D

Explanation:

Tokyo Olympics organizers are planning to host the Tokyo 2020 Summer Olympics in July 2021. The event was delayed due to the coronavirus. The Tokyo Organising Committee is planning to begin the events from 23 July 2021.

5.    Convalescent plasma methodology was used to treat ________.

 A.H1N1 influenza
 B.SARS

 C.MERS
 D.All the above



Correct Ans:Option D
Explanation:

Convalescent plasma method was used in the past to treat diseases such as polio, measles, mumps, 1918 flu epidemic, and in previous outbreaks of respiratory infections namely H1N1 influenza, SARS, and MERS. Under the method, Plasma from people who have recovered from COVID-19 will be collected. It is believed that it might contain antibodies to the virus that causes the disease and might be effective against the infection.

6.    COVID-19 National Teleconsultation Centre (CoNTeC) was initiated by _______.

 A.Ministry of Health & Family Welfare
 B.Ministry of Science & Technology

 C.Ministry of Information & Science
 D.Ministry of Research & Development 

Correct Ans:Option A
Explanation:

Government launched COVID-19 National Teleconsultation Centre (CoNTeC). It was launched by the Union Minister of Health & Family Welfare Dr. Harsh Vardhan. The Project CoNTec was conceptualized by the Ministry of Health and Family Welfare and implemented by the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi.

7.    Who is the Chief Minister of Rajasthan?

 A.Sachin Pilot
 B.Vasundhara Raje

 C.Kamal Nath
 D.Ashok Gehlot 

Correct Ans:Option D
Explanation:

Ashok Gehlot is an Indian politician, currently serving his third term as Chief Minister of Rajasthan since December 2018. He is former Congress Party's national general secretary and in-charge of organizations and training from March 2018 to 23 January 2019.

8.    Which country announced to provide uninterrupted liquid petroleum gas (LPG) supplies to India amid Coronavirus pandemic?

 A.UAE
              B.Saudi Arabia 
 C.Iran
 D.US
  
Correct Ans:Option B
Explanation:

The Union Minister of Oil Dharmendra Pradhan said that Saudi Arabia has announced to provide uninterrupted liquid petroleum gas (LPG) supplies to India. On 29 March, he discussed global oil market developments with Saudi Energy Minister Prince Abdulaziz bin Salman and Aramco's Chief Executive Amin Nasser.


9.    Which country does not border with Saudi Arabia?

 A.Kuwait
 B.Qatar 
 C.Yemen
 D.Iran



Correct Ans:Option D
Explanation:

Iran does not border with Saudi Arabia. Saudi Arabia is bordered by: Jordan and Iraq to the north, Kuwait to the northeast, Qatar, Bahrain, and the United Arab Emirates (UAE) to the east, Yemen to the south, Oman to the southeast.

To download these in pdf Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience