header ads

8th april facebook current affairs answer with explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 8th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions



1.    Who is the Chairman of the Prime Ministers' Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations (PM-CARES) fund?

 A.President Ram Nath Kovind
 B.Prime Minister Narendra Modi

 C.Home Minister Amit Shah
 D.Defence Minister Nirmala Sitharaman

Correct Ans:Option B
Explanation:

Prime Minister Narendra Modi launched the Prime Ministers' Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations (PM-CARES) fund on 28 March to deal with the COVID-19 pandemic. Prime Minister will be the Chairman of the trust and its Members include Defence Minister, Home Minister and Finance Minister.

2.    Which country tested the convalescent plasma methodology treatment for COVID-19?

 A.US
 B.Russia

 C.India
 D.China

Correct Ans:Option D
Explanation:

A study suggested that the convalescent plasma could be a possible treatment methodology. Convalescent plasma refers to the plasma extracted from those who are recovering from coronavirus (COVID-19). The study was conducted at the infectious disease department, Shenzhen Third People’s Hospital in Shenzhen, China.

3.    Which state launched the Self Declaration COVID-19 (the State's Name) App?

 A.Sikkim
 B.Assam

 C.Mizoram
 D.Nagaland

Correct Ans:Option D
Explanation:

Chief Minister of Nagaland Neiphiu Rio launched the Self Declaration COVID-19 Nagaland App at Kohima on 28 March.

4.    Who is the MD of IMF?

 A.Jim Yong Kim
 B.David Malpass

 C.Kristalina Georgieva
 D.Robert Zoellick

Correct Ans:Option C
Explanation:

Kristalina Ivanova Georgieva-Kinova is a Bulgarian economist serving as Chairwoman and Managing Director of the International Monetary Fund since 2019. She was the Chief Executive of the World Bank Group from 2017 to 2019 and served as Acting President of the World Bank Group from 1 February 2019 to 8 April 2019 following the resignation of Jim Yong Kim.

5.    Who is the governor of Nagaland?

 A.R.N. Ravi
 B.Neiphiu Rio

 C.Yanthungo Patton
 D.Ashwani Kumar

Correct Ans:Option A
Explanation:

Ravindra Narayana Ravi is an Indian politician from Bihar currently serving as the Governor of Nagaland.

6.    When was the Nagaland state formed?

 A.1963
 B.1968

 C.1972
 D.1975

Correct Ans:Option A
Explanation:

Nagaland became the 16th state of India on 1 December 1963. The state has experienced insurgency, as well as an inter-ethnic conflict, since the 1950s. The violence and insecurity have limited Nagaland's economic development.

7.    Who is the Chief Minister of Nagaland?

 A.Neiphiu Rio
 B.Yanthungo Patton

 C.R. N. Ravi
 D.Shurhozelie Liezietsu


Correct Ans:Option A
Explanation:

Neiphiu Rio is an Indian politician who is the current Chief Minister of Nagaland. Rio has also served as Chief Minister for three separate terms, making him the only Nagaland Chief Minister to have served three consecutive terms.

8.    Which state launched an app 'VeggiGo' for people to place an order for essential commodities during lock down for COVID-19?

 A.Uttar Pradesh
 B.Tamil Nadu

 C.Rajasthan
 D.Jharkhand

Correct Ans:Option D
Explanation:

Jharkhand state government has launched an app 'VeggiGo' for people to place an order for essential commodities.

9.    Who is the Minister responsible for the Ministry of Health and Family Welfare?

 A.Ramesh Pokhriyal
 B.Prakash Javadekar

 C.Harsh Vardhan
 D.Ashwini Kumar Choubey

Correct Ans:Option C
Explanation:

Dr. Harsh Vardhan is an Otolaryngologist and is the incumbent minister at Ministry of Science & Technology, Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi.

10.                  Chandan Singh Rathore who passed was a member of _______.

 A.Rajya Sabha
 B.IAF

 C.Bureaucrat
 D.Indian Navy


Correct Ans:Option B
Explanation:

Air Vice-Marshal (Retd.) Chandan Singh Rathore passed away on 29 March. He was 95-years old. The Prime Minister Shri Narendra Modi has condoled the demise of Chandan Singh Rathore. Rathore had distinguished himself as a young air warrior during the Sino-India 1962 war and the 1971 Indo-Pak war.


To download these answer and explanation Click Here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience