header ads

7th april facebook current affairs answer , explanation with PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 7April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.   India is set to begin ________ tests for the coronavirus to confirm whether a person had previously been infected with the virus.

  A.antigen
     B.antibody 
 C.HBsAg
                  D.Immunoglobulin M


Correct Answer:Option B

Expalanation:

India is set to begin antibody tests for the coronavirus to confirm whether a person had previously been infected with the virus. The move is expected to help understand the epidemiology of Covid-19 in the country.

2.   What is the name of the antibody trial that India is to begin for the coronavirus to confirm whether a person had previously been infected with the virus?

 A.stereological test
 B.hetrological test 
 C.serological test
 D.homological test

Correct Answer:Option C
Expalanation:

India is set to begin antibody tests for the coronavirus to confirm whether a person had previously been infected with the virus. The move is expected to help understand the epidemiology of Covid-19 in the country. The antibody test is named as "serological test".

3.   Prime Minister Narendra Modi announced 21-day lockdown to stop the spread of Coronavirus . This is effective from?

 A.3 March
 B.12 March
 C.19 March
 D.25 March

Correct Answer:Option D
Expalanation:

On 25th March, Prime Minister Modi announced the 21-day lockdown in India. The lockdown began on 25th March in the view of the spread of the deadly Coronavirus. Despite several arguments that the lockdown was crucial to check the spread of coronavirus, it is believed that by 15 April the country would have flattened the curve of spread up to a certain extent.

4.   Which of the following opertaion did Indian Army launch to extend all possible assistance to the government in containing the spread of coronavirus?

 A.Operation COVID-19
 B.Opertaion Saveall 
 C.Operation Serveall
 D.Operation Namaste


Correct Answer:Option D

Expalanation:

Indian Army has launched an initiative christened 'Operation Namaste' to extend all possible assistance to the government in containing the spread of coronavirus. The operation was launched by Army Chief General Manoj Mukund Naravane on 27 March.

5.   Who is the Chief of the Army Staff of the Indian Army?

  A.Bipin Rawat
                     B.Manoj Mukund Naravane 
         C.Sam Manekshaw
 D.Arjan Singh

Correct Answer:Option B
Expalanation:

The Chief of the Army Staff is the professional head, commander, and usually the highest-ranking military officer of the Indian Army. The position is abbreviated as COAS in Indian Army, and is always held by a full General. The current COAS is General Manoj Mukund Naravane, who took office on 31 December 2019.

6.   Which country announced that it is to launch an experimental spacecraft without a crew in April 2020, amid Coronavirus pandemic?

 A.US
 B.Iran 
 C.India
 D.China


Correct Answer:Option D

Expalanation:

China is planning to launch a Long March-5B carrier rocket, an experimental spacecraft, without a crew in April 2020. The mission is a part of a broader spaceflight program to shuttle astronauts to its future space station. 

7.   India signed agreement with ________ for three mega rail infrastructure projects.

 A.Japan
 B.China

 C.N.Korea
 D.Russia


Correct Answer:Option A

Expalanation:

Japanese government funding agency JICA signed Rs.15,295 crore agreement with the Indian government for three mega rail infrastructure projects.

8.   GoI declared Hydroxychloroquine as Schedule ________ Drug.

 A.H1
 B.H1-A

 C.H1-B
 D.H2-A

Correct Answer:Option A
Expalanation:

The Ministry of Health and Family Welfare issued a directive that restricts the sale and distribution of hydroxychloroquine. The drug has been declared an essential drug to treat the COVID-19 patients. The Central government has specified the sale of the drug in Schedule H1 to the Drugs and Cosmetics Rules, 1945. 

9.   What are the item/s did DRDO prepare for the War against Corona?

 A.Hand sanitizer
 B.Ventilators & N99 masks

 C.Body Suits
 D.All the above

Correct Answer:Option D
Expalanation:

Defence Research and Development Organisation (DRDO) has prepared four different items ready to be deployed in ‘War against Corona’ as a result of a focused approach. The four different items prepared by DRDO are Hand sanitizer, Ventilators, N99 masks, Body Suits.

10.                 Where did the government set up Control Room to assist Migrant Labourers?

 A.Bihar Bhawan, Chennai
 B.Bihar Bhawan, New Delhi

 C.Bihar Bhawan, Rajasthan
 D.Bihar Bhawan, Hyderabad



Correct Answer:Option B

Expalanation:

Government has set up a control room in Bihar Bhawan, New Delhi. The control room will facilitate and provide holistic assistance to the migrant labourers of Bihar. It will work 24X7. It will provide all possible support and assistance to the people..

To download these answer with explanation Click here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience