header ads

6th april facebook current affairs answer with explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 6th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.    Which of the following is not a member of G20?

       A.France
        B.Turkey 
                C.Bangladesh
     D.India

Correct Ans:Option C
Explanation:

The members of the group include Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Mexico, Russia, Saudi Arabia, Argentina, Australia, Brazil, South Africa, South Korea, Turkey, the UK, the US, and EU. The aim of the group is to promote international financial stability. The 2019 summit was held in the Osaka summit

2.    Who is the governor of RBI?

            A.Shaktikanta Das
      B.Viral Achary
  C.Urjit Patel
              D.Raghuram Rajan

Correct Ans:Option A
Explanation:

The Governor of the Reserve Bank of India is the Chief Executive Officer of India's central bank and the ex-officio chairperson of its Central Board of Directors.

3.    Which of the following organiazations set up a COVID-19 task force to map technologies to fund nearly market-ready solutions in the area of diagnostics, testing, healthcare delivery solutions, and equipment supplies.?


 A.Department of Science and Technology
 B.Department of Pharmaceuticals

 C.Department of Economic Affairs
 D.Department of Expenditure

Correct Ans:Option A

Explanation:

Department of Science and Technology (DST) set up a COVID-19 task force to map technologies to fund nearly market-ready solutions in the area of diagnostics, testing, healthcare delivery solutions, and equipment supplies.

4.    Which of the following State/UT government is to stamp the left hand of the people who have been kept under quarantine amid coronavirus pandemic?

 A.JK
 B.Assam
 C.Maharashtra
 D.Goa
Correct Ans:Option C
Explanation:

The Maharashtra state government has decided to stamp the left hand of the people who have been kept under quarantine amid coronavirus pandemic in the country. The announcement was made by Maharashtra state health minister Rajesh Tope.

5.    What are the drugs that are to be used by the mega trial by World Health Organization (WHO)?

 A.Remdesivir 
 B.Chloroquine and hydroxychloroquine
 C.Ritonavir and lopinavir
 D.All the above


Correct Ans:Option D
Explanation:

The World Health Organization (WHO) has begun a global mega trial of the four most promising drugs that may cure the novel coronavirus. The 4 drugs are Remdesivir, Chloroquine and hydroxychloroquine, Ritonavir and lopinavir, Ritonavir/lopinavir and interferon-beta.

6.    The mega trial to be conducted  in respect of COVID-19 by the World Health Organization (WHO) is called ________.

 A.Isolatory Trial
 B.Solidarity Trial
 C.Unified Trial
 D.Lopin Trial

Correct Ans:Option B
Explanation:

The World Health Organization (WHO) has begun a global mega trial of the four most promising drugs that may cure the novel coronavirus. The mega trial by WHO is called Solidarity.

7.   Which of the following drug was used to treat Ebola?

 A.Ritonavir
 B.Lopinavir

 C.Hydroxychloroquine
 D.Remdesivir

Correct Ans:Option D
Explanation:

Remdesivir drug is used to combat Ebola and other dangerous viruses.


8.   Who is the MD & CEO of CRISIL?

 A.Vishakha Mulye
 B.Dhivya Suryadevara

 C.Ashu Suyash
 D.Naina Lal Kidwai

Correct Ans:Option C

Explanation:

Ashu Suyash is Managing Director & Chief Executive Officer of CRISIL, India's leading provider of ratings, research, analytics, and solutions with a robust track record of growth and innovation and a global footprint. CRISIL is majority-owned by S&P Global Inc.

9.   Which state is to set up a drone ecosystem?

 A.Uttar Pradesh
 B.Andhra Pradesh

 C.Uttarakhand
 D.Karnataka

Correct Ans:Option B

Explanation:

The Andhra Pradesh Drones Corp is to set up a drone ecosystem in Anantapur district, Andhra Pradesh. The aim of this initiative is to establish a laboratory for unmanned aerial vehicles (UAV) or drones.

10.                 Satish Gujral who passed away recently was a _________.

 A.medic
 B.architect

 C.singer
 D.athlete
Correct Ans:Option B
Explanation:

Renowned artist and architect Satish Gujral passed away on 26 March. He was 94-years old. He died due to illness. PM Narendra Modi condoled his demise.

TO download these in pdf Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience