header ads

5th april facebook current affairs answers with explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 5th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.    Which of the following state has banned the production and sale of pan masala during the lock down imposed across the country?

 A.Madhya Pradesh
 B.Maharashtra
 C.Kerala
 D.Uttar Pradesh

Correct Ans:Option D

Explanation:

The Uttar Pradesh state government has imposed a ban on the production and sale of pan masala during the 21-day lockdown imposed across the country. The move comes in the wake of the coronavirus outbreak. The information was passed by Food Security Commissioner Ministhy S.

2.    Hantavirus spread from ______.

 A.bats
 B.rodents
 C.civet pet
 D.pangolin

Correct Ans:Option B

Explanation:

Hantaviruses are a family of viruses that are transmitted mainly by rodents. It can show varied disease syndrome in people. The name varies differ in various regions.

3.    Who is the Chief Minister of Odisha?

 A.Naveen Patnaik
 B.Baijayant Panda
 C.Shivraj Singh Chouhan
 D.Jyotiraditya Scindia

Correct Ans:Option A
Explanation:

Naveen Patnaik is an Indian politician who is the current and 14th Chief Minister of Odisha. He is also the president of the Biju Janata Dal, a writer and has authored three books.

4.    Which Indian footballer has been selected to participate in FIFA's 'Pass the message to kick out coronavirus' campaign against Coronavirus pandemic?

 A.Sunil Chhetri
 B.Bhaichung Bhutia
 C.Sandesh Jhingan
 D.Gurpreet Singh Sandhu

Correct Ans:Option A
Explanation:

Indian football captain Sunil Chhetri has been picked among 28 players for the world governing body FIFA's campaign to combat the COVID-19 pandemic. He has been selected along with Lionel Messi, Philip Lahm, Iker Casillas, and Carles Puyol.

5.    Which country launched CoWin-20, a new smartphone app that aims to track individuals by their smartphone locations, to curb the community spread of coronavirus?

 A.US
 B.India 
 C.China
 D.Russia

Correct Ans:Option B

Explanation:

The Government of India is to launch CoWin-20 to curb the community spread of coronavirus. CoWin-20 is a new smartphone app that aims to track individuals by their smartphone locations. The app will be made soon and will be available widely across India.

6.    Which of the following organizations is to organize Global Hyperloop Pod Competition in July 2020.

 A.National Institute of Technology
 B.TISS
 C.IIT-Madras
 D.IIT-Guwahati

Correct Ans:Option C

Explanation:

Indian Institute of Technology Madras (IIT-Madras) has announced that it is to organize India's first Global Hyperloop Pod Competition. The competition is open to all students globally. The final round will take place in the IIT-Madras campus in the month July 2020.

7.    Sameer Aggarwal replaced ________, who retired, as CEO of Walmart India.

 A.Sachin Bansal
 B.Ritesh Agarwal
 C.Vijay Shekhar Sharma
 D.Krish Iyer

Correct Ans:Option D
Explanation:

Sameer Aggarwal is appointed as CEO of Walmart India. Aggarwal appointment will come into effect from 1 April. Aggarwal will replace Krish Iyer, who is set to retire. He has assumed the role of advisor to Best Price, Walmart India.

8.    MACS 4028 is a new variety of ______.

 A.paddy
 B.rice

 C.wheat
 D.maize

Correct Ans:Option C

Explanation:

Agharkar Research Institute (ARI) Scientists have developed a biofortified durum wheat variety MACS 4028. The new wheat variety shows high protein content. The wheat variety developed by the ARI scientists show high protein content of about 14.7%. The wheat has a better nutritional quality of zinc 40.3 ppm, and iron content of 40.3ppm and 46.1ppm respectively, good milling quality and overall acceptability.

9.    National Informatics Centre functions under ________.

 A.Ministry of Science & Technology
 B.Ministry of Information and Broadcasting
 C.Ministry of Statistics and Programme Implementation
 D.Ministry of Electronics and Information Technology

Correct Ans:Option D

Explanation:

National Informatics Centre (NIC) was established in 1976. It is an attached office under Ministry of Electronics and Information Technology, Government of India. NIC provides infrastructure to help support delivery of Government IT services and delivery of some of the initiatives of Digital India.


10.                  The G20 nations agreed to collectively inject ________ into the world economy to comabt COVID-19.

 A.$1 trillion
 B.$5 trillion

 C.$10 trillion
 D.$15 trillion

Correct Ans:Option B

Explanation:

The G20 nations agreed to collectively inject $5 trillion into the world economy. The move by the countries is to counteract the social, economic and financial effects of the COVID-19 pandemic. The video conference summit was held on 26 March.


To download these questions in PDF Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience