header ads

4th april current affairs answer with explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 4th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.    Who is the President of the Tokyo 2020 organizing committee?

 A.Keizō Obuchi
 B.Yoshirō Mori
 C.Yasuo Fukuda
 D.Junichiro Koizumi

Correct Ans:Option B
Explanation:

Yoshirō Mori is the President of the Tokyo 2020 organizing committee. The Japanese politician served as Prime Minister of Japan between April 2000 and April 2001.

2.    Who is the President of the International Olympic Committee (IOC)?

 A.Jacques Rogge
 B.Thomas Bach 
 C.Juan Antonio Samaranch
 D.Olaf Breidbach

Correct Ans:
Option B
Explanation:

Thomas Bach was elected President of the IOC on 10 September 2013, as the successor to Jacques Rogge, at the 125th IOC Session in Buenos Aires.

3.    Who launched the Business Immunity Platform (BIP), which is dynamic and constantly provides an update about COVID-19?

 A.Karvy Corporate
 B.Sahara India Pariwar
 C.Invest India
 D.FICCI

Correct Ans:
Option C
Explanation:

Invest India launched a platform named "The Invest India Business Immunity Platform". The platform is hosted on the Invest India website. The platform is dynamic and constantly provides an update about the COVID-19 pandemic.

4.    _______ developed the first made-in-India test kit for COVID-19.

 A.AED Defibrillator Manufacturers
 B.Mylab Discovery Solutions Pvt Ltd
 C.Emergency Kits India Private Limited
 D.Merduri Medica Pvt Ltd

Correct Ans:Option B
Explanation:

Mylab Discovery Solutions Pvt Ltd, a Pune-based molecular diagnostics company, has developed the first made-in-India test kit for COVID-19. The kit was developed in a record period of six weeks.


5.    Invest India has also announced a partnership with which bank to respond and resolve queries for the Ministry of MSMEs in view of Coronavirus.

 A.SEBI
 B.IDBI Bank
 C.Exim Bank
 D.SIDBI

Correct Ans:Option D
Explanation:

Invest India has also announced a partnership with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) to respond and resolve queries for the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs).

6.    Who is the Prime Minister of Japan?

 A.Tarō Asō
 B.Xi Jinping
 C.Shigeru Ishiba
 D.Shinzō Abe

Correct Ans:Option D
Explanation:

Abe Shinzo is a Japanese politician who has been the Prime Minister of Japan since 2012. Abe is also currently the president of the conservative Liberal Democratic Party

7.    Albert Uderzo, who passed away recently is the ________.

 A.co-creator of Asterix comic books
 B.co-creator of Fun Home: A Family Tragicomic
 C.co-creator of Amazing Fantasy
 D.co-creator of Kraven's Last Hunt

Correct Ans:Option A
Explanation:

Albert Uderzo passed away on 24 March 2020. He died at the age of 92. He died due to a heart attack. He was the co-creator and illustrator behind the hugely popular of the Asterix comic books.

8.    Who administered the oath of office for CM of Madhya Pradesh?

 A.Governor Lalji Tandon
 B.Governor Ramesh Bais
 C.Governor Anandiben Patel
 D.Governor Anusuiya Uikey

Correct Ans:
Option A
Explanation:

BJP's Shivraj Singh Chouhan was sworn in as Chief Minister of Madhya Pradesh on 23 March for a fourth term. The oath office was administered by the Governor of Madhya Pradesh Lalji Tandon. He was nominated by the outgoing leader of opposition Gopal Bhargava and supported by former minister Narottam Mishra, Meena Singh of the State.


9.    Centre has extended the last date for filing GST returns for March, April, and May to ______.

 A.30 June
 B.30 July
 C.30 August
 D.12 June

Correct Ans:Option A
Explanation:

Finance Minister Nirmala Sitharaman has extended the last date for filing GST returns for March, April, and May to 30 June. The previous date for filing of GST returns (GST 3B)was Aprril 24, 2020. The deadline for composition returns on GST has also been extended to 30 June 2020.

10.                  Which of the following did the Central government do an essential service in view of the COVID-19 outbreak?

 A.ITR filling
 B.Filing GST
 C.Aadhar-PAN linking
 D.Customs clearance

Correct Ans:
Option D
Explanation:

Centre has made customs clearance an essential service. Hence, it will continue to operate 24/7 till 30 June 2020.


To download these questions with answer and explanation Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience