header ads

3rd April facebook current affairs quiz answer with explanations and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 3rd April , 2020

You may also download the answers with pdf  . To download these quesions with pdf  find the link at the end of these questions


1.   What is the theme of the 2020 World Tuberculosis Day?

 A.TB cure for all
 B.Forging new partnerships to Stop TB

 C.It's time
 D.Win the fight before it starts, Test for TB

Correct Ans:Option C
Explanation:

The theme of the 2020 World Tuberculosis Day is "It's time." The theme aims to scale up access to prevention and treatment, build accountability, ensure sufficient and sustainable financing including for research, promote an end to stigma and discrimination, and promote an equitable, rights-based, and people-centered TB response.

2.    Who discovered the bacterium that causes TB?

 A.Dr. Emil von Behring
 B.Dr. Robert Koch
 C.Dr. Paul Ehrlich
 D.Dr. Joseph Lister

Correct Ans:Option B
Explanation:

On March 24, 1882, Dr. Robert Koch announced the discovery of Mycobacterium tuberculosis, the bacteria that causes tuberculosis (TB).

3.    International Day for the Right to the Truth Concerning Gross Human Rights Violations and for the Dignity of Victims is observed to pay tribute to the memory of ________.

 A.Arnulfo Romero
 B.Roberto D'Aubuisson
 C.Jean Donovan
 D.Mauricio Funes

Correct Ans:Option A
Explanation:

International Day for the Right to the Truth Concerning Gross Human Rights Violations and for the Dignity of Victims is observed on 24 March. The day is observed to pay tribute to the memory of Monsignor ├ôscar Arnulfo Romero. Monsignor Romero was actively engaged in denouncing violations of the human rights of the most vulnerable individuals in El Salvador. He was murdered on 24 March 1980. 

4.    If a sitting of Parliament can be terminated for an indefinite period, then it is ________.

 A.adjournment
 B.adjournment sine die
 C.prorogation
 D.dissolution

Correct Ans:Option B
Explanation:

Adjournment sine die terminating a Parliament sitting for an indefinite period. The power of adjournment sine die lies with the presiding officer of the House. Only the presiding officer of a House can call a sitting of the House before the date or time to which it has been adjourned or at any time after the House has been adjourned sine die.

5.    Which is the first supercomputer assembled indigenously in India?

 A.Param Shivay
 B.Param Sarabhai
 C.Param Shakti
 D.Param Brahma

Correct Ans:Option A
Explanation:

The first supercomputer assembled indigenously, called Param Shivay, was installed in the Indian Institute of Technology (BHU). It was inaugurated by the Prime Minister.

6.     Who is the Secretary of the Labour Ministry?

 A.Santosh Kumar Gangwar
 B.Kiran Yadav 
 C.Heeralal Samariya
 D.S. K.Gangwar

Correct Ans:
Option C
Explanation:

Shri Heeralal Samariya is the Secretary of the Ministry of Labour & Employment.

7.    Who introduced the Finance Bill 2020?

 A.Minister Nirmala Sitharaman
 B.Minister Rajnath Singh

 C.Speaker Om Birla
 D.Minister ‎Anurag Thakur

Correct Ans:Option A
Explanation:

Lok Sabha passed the Finance Bill 2020 on 23 March. So far, more than 40 amendments were introduced by the government to the Finance Bill, which was moved for consideration and passing by Finance Minister Nirmala Sitharaman. The Bill was passed by voice vote and without discussion.

8.    When is the World Tuberculosis Day observed?

 A.20 March
 B.24 March
 C.30 March
 D.2 April

Correct Ans:Option B
Explanation:

World Tuberculosis (TB) Day is observed on 24 March. The aim is to raise public awareness about the devastating health, social, and economic consequences of TB, and to step up efforts to end the global TB epidemic.


9.    Government has banned the export of _______ drug as it is believed to have some positive effect on the treatment of the Coronavirus.

 A.Tenofovir disoproxil fumarate
 B.Emtricitabine
 C.Tenofovir alafenamide
 D.Hydroxychloroquine

Correct Ans:Option D
Explanation:

India banned exports of anti-malarial drug hydroxychloroquine on 25 March with immediate effect. The drug hydroxychloroquine is believed to have some positive effect on the treatment of the Coronavirus. But the exports from special economic zones (SEZs) and other GoI approved exporters, only, will be allowed to export the drug.


10.                  Which of the following organizations developed ultrafast laser surface texturing technology, a technology to improve the fuel efficiency of internal combustion engines?

 A.IISER
 B.IIT-Pune
 C.IISc
 D.ARCI

Correct Ans:Option D
Explanation:

International Advanced Centre for Powder Metallurgy & New Materials (ARCI) developed ultrafast laser surface texturing technology. The technology can improve the fuel efficiency of internal combustion engines.

 To download these questions answer and explanation in pdf Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience