header ads

30th april facebook current affairs answer , explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 30th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.      SVAMITVA scheme is a collaborative effort of _________.

 A.Ministry of Panchayati Raj
 B.State Panchayati Raj Departments
 C.State Revenue Departments and Survey of India
 D.All the above


Correct Ans:Option D
Explanation:

SVAMITVA scheme is a collaborative effort of the Ministry of Panchayati Raj, State Panchayati Raj Departments, State Revenue Departments, and Survey of India.

2.      ________ has designed a safe and multi-surface sanitizer using a UV light for the disinfection of devices in the combat against COVID-19.

 A.IIT-Madras
 B.CSIR
 C.IIT-Bhubaneswar
 D.IIT-Roorkee

Correct Ans:Option C

Explanation:

IIT-Bhubaneswar has designed a safe and multi-surface sanitizer using UVC light for the disinfection of devices in the combat against COVID-19.

3.      Who launched COVID-19 Tools Act Accelerator?

 A.WHO
 B.Global Fund, CEPI
 C.UNTAID
 D.All the above

Correct Ans:Option D
Explanation:

World Health Organization (WHO) has partnered with Global Fund, UNTAID, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), etc. and launched the Access to COVID-19 Tools Accelerator or the ACT Accelerator.

4.      Which state government has announced insurance cover for the frontline journalists who are covering COVID-19?

 A.Uttar Pradesh
 B.Assam
 C.Uttarakhand
 D.Arunachal Pradesh

Correct Ans:Option B
Explanation:

Assam State government has announced an insurance cover of Rs.50 lakh for the frontline journalists who are covering COVID-19. The announcement was passed by Chief Minister Sarbananda Sonowal.

5.      Who is the governor of Assam?

 A.Jagdish Mukhi
 B.Ganga Prasad
 C.Banwarilal Purohit
 D.Sarbananda Sonowal

Correct Ans:Option A
Explanation:

His Excellency, Professor Jagdish Mukhi is the incumbent Governor of Assam appointed by the President of India, Shri Ramnath Kovind. He was administered the oath of office by Gauhati High Court Chief Justice Ajit Singh at a function in the Srimanta Sankardeva International Convention Centre on the 10th of October 2017.

6.      CSIR received approval to conduct the trial of Mycobacterium w (Mw) from ________.

 A.ICMR
 B.DCGI
 C.CDSCO
 D.WHO

Correct Ans:Option B
Explanation:

The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has started the trial of Mycobacterium w (Mw). The information was passed by the Director of CSIR Shekhar Mande. Under this one particular formulation, called "Mycobacterium w (Mw)", a heat-killed bacteria will be tried on different COVID-19 patients.

7.      Which state launched the Jagananna Vidya Deevena Scheme?

 A.Karnataka
 B.Uttar Pradesh
 C.Andhra Pradesh
 D.Kerala


Correct Ans:Option C
Explanation:

Andhra Pradesh Chief Minister Y. S.Jaganmohan Reddy launched the Jagananna Vidya Deevena Scheme on 287 April. Under the scheme over Rs.4,000 crore of funds have been released along with Rs.1880 crore towards the pending amount left by the earlier government.

8.      Which of the following countries hosted the first virtual Petersberg Climate Dialogue?

 A.Germany
 B.France
 C.Italy
 D.Sweden

Correct Ans:Option A

Explanation:

Union Minister of Environment, Forest and Climate Change Prakash Javadekar represented India in the first virtual Petersberg Climate Dialogue on 28 April. The first virtual Climate Dialogue was the eleventh session of Petersberg Climate Dialogue. It has been hosted by Germany since 2010.

9.      Which of the following organizations issued the guidelines to use Air Conditioners amid COVID-19 pandemic?

 A.Central Pollution Control Board
 B.Central Public Works Department
 C.Bureau of Indian Standards
 D.Indian Council of Medical Research


Correct Ans:Option B
Explanation:

Central Public Works Department (CPWD) has issued guidelines on using the central air-conditioners in public buildings during the COVID-19 pandemic. The move comes as per the guidance of Delhi High Court. The guidelines were the Indian Society of Heating Refrigerating and Air Conditioner Engineers (ISHRAE).

10.    Who is the incumbent National Security Advisor of India?

 A.Dawood Ibrahim
 B.Gulshan Kumar
 C.Ravi Shankar Prasad
 D.Ajit Doval
  

Correct Ans:Option D
Explanation:

Ajit Kumar Doval, IPS is the 5th and current National Security Advisor to the Prime Minister of India. He previously served as the Director of the Intelligence Bureau in 2004–05, after spending a decade as the head of its operation wing. He is also regarded as an instrumental figure in the Revocation of the special status of Jammu and Kashmir.

To download these in PDF Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience