header ads

2nd April facebook Current affairs answers with explanation and pdf

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 2nd April , 2020

You may also download the answers with pdf  . To download these quesions with pdf  find the link at the end of these questions

1.   When is World Down Syndrome Day observed?

 A.2 March
 B.21 March
 C.2 April
 D.21 April

Correct Ans:Option B
Explanation:

World Down Syndrome Day was observed on 21 March every year. The observation of the day aims to raise public awareness and understanding of Down syndrome. The congenital disorder is caused by an extra 21st chromosome.

2.   The Union Cabinet approved the inclusion of the ________ health and wellness centre component of Ayushman Bharat in National Ayush Mission.

 A.Fit India
 B.ICMR

 C.AYUSH
 D.Coalition for Disaster Resilient Infrastructure

Correct Ans:Option C
Explanation:

The Union Cabinet approved the inclusion of the AYUSH health and wellness centre component of Ayushman Bharat in National Ayush Mission. It is expected that it will provide enhanced accessibility to achieve universal health coverage for affordable treatment.

3.   Which country initiated the establishment of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI)?

 A.UK
 B.Japan

 C.India
 D.US

Correct Ans:Option C
Explanation:

The proposal to establish Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) was initiated and approved by the Prime Minister Narendra Modi on 13 August 2019. The supporting secretariat was set up in New Delhi, India. 

4.   What is the theme of the 2020 World Meteorological day?

 A.Climate and Water
 B.Water Crisis and Management

 C.Freshwater: Life Source of Earth
 D.Management to combat Water crisis

Correct Ans:Option A
Explanation:

The World Meteorological day is observed on 23 March. The day is celebrated by the World Meteorological Organization. The theme of the 2020 World Meteorological day is "Climate and Water." The theme focus on climate change for the year 2020 is "Count Every Drop, Every Drop Counts."

5.   2020 UN Climate Change Conference (COP26) will be hosted in _______.

 A.London
 B.Glasgow

 C.Mexico
 D.Moscow

Correct Ans:
Option B
Explanation:

The UK will host COP26 in Glasgow in November 2020.

6.   Who is the Chief Minister of Bihar?

 A.Lalu Prasad Yadav
 B.Prashant Kishor

 C.Tejashwi Yadav
 D.Nitish Kumar

Correct Ans:Option D
Explanation:

Nitish Kumar is an Indian politician. He is the present Chief Minister of Bihar, a state in India, since 2015 and has served in that role on five previous occasions. He has also served as a minister in the Union Government of India. Kumar is a member of the Janata Dal political party.

7.   Which scheme aims to promote domestic manufacturing of medical devices?

 A.Infrastructure Facility & Manufacturing Scheme
 B.Production Linked Incentive scheme

 C.Device Manufacturing Subsidy Scheme
 D.Medical Device Sector support scheme

Correct Ans:Option B
Explanation:

The Union Cabinet approved a scheme to promote medical device parks for financing common infrastructure facilities. The Cabinet also approved a Production Linked Incentive (PLI) scheme to promote domestic manufacturing of medical devices. 

8.   The Scheme to Promote Medical Device Parks will be implemented by a _______.

 A.State Implementing Agency
 B.Medical Implementing Agency

 C.Science Implementing Agency
 D.Medicine & Device Implementing Agency

Correct Ans:Option A
Explanation:

The Scheme to Promote Medical Device Parks will be implemented by a State Implementing Agency (SIA).

9.   What is the theme for the 2020 World Water Day?

 A.Fresh Water and Climate Change
 B.Water and Climate Change

 C.Freshwater- The lacking resource
 D.Fresh Water for the Needy World

Correct Ans:Option B
Explanation:

World Water Day is observed on 22 March every year. The day aims to create awareness of the 2.2 billion people living without access to safe water. The theme for the 2020 World Water Day is 'Water and Climate Change.' The theme explores how the two issues are inextricably linked.

10.                 Who is the governor of Bihar?

 A.Phagu Chauhan
 B.Nitish Kumar

 C.Anusuiya Uikey
 D.Anandiben Patel

Correct Ans:Option A
Explanation:

Phagu Chauhan is an Indian politician serving as the 29th and current Governor of Bihar. He is a former member of 17th Legislative Assembly of Uttar Pradesh from Ghosi, a seat he won from a record six times.


To download these questions in pdf Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience