header ads

29th april facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 29th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.    When was Basava Jayanthi celebrated?

 A.20 April
 B.26 April
 C.28 April
 D.30 April

Correct Ans:Option B
Explanation:

Basava Jayanthi was celebrated on 26 April. It is an annual event that is celebrated in the honour of the birth of Vishwaguru Basaveshwara, the 12th-century philosopher and social reformer. Prime Minister Narendra Modi paid homage to Lord Basaveshwara and greeted the people on the occasion of Basava Jayanthi.

2.    ________ developed scientifically proven two herbal products namely 'CIM-Paushak' and 'Herbal Cough Syrup' that can boost the immunity of the persons.

 A.Siddha Central Research Institute
 B.CIMAP
 C.SCTIMST
 D.DRDO

Correct Ans:Option B

Explanation:

The Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP), Lucknow, researchers have developed scientifically proven two herbal products namely 'CIM-Paushak' and 'Herbal Cough Syrup' that can boost the immunity of the persons. The products will help to alleviate the dry cough symptom generally associated with the coronavirus infection.

3.    Which of the following organizations developed Ruhdaar, a low-cost mechanical ventilator?

 A.Indian Institutes of Technology (IIT)-Bombay
 B.NIT Srinagar

 C.Islamic University of Science & Technology (IUST)
 D.All the above

Correct Ans:Option D
Explanation:

A team from the Indian Institutes of Technology (IIT)-Bombay, NIT Srinagar, and Islamic University of Science & Technology (IUST), Awantipora, Pulwama, Jammu and Kashmir has developed "Ruhdaar,' a low-cost ventilator using locally available materials. This invention will solve the problem of the ventilator, which is the primary requirement to treat COVID-19 patients, as the high-end ventilators used in hospitals cost in lakhs of rupees.

4.    Which  of the following organizations launched the Hydrogen Fuel bus and car project for Leh, New Delhi?

 A.CIL
 B.NTPC
 C.Tata Power Company Ltd
 D.JSW Energy Ltd

Correct Ans:Option B
Explanation:

India's largest power producer, NTPC Ltd, has invited Global Expression of Interest (EoI) to provide 10 Hydrogen Fuel Cell (FC) based electric buses and an equal number of Hydrogen Fuel Cell-based electric cars in Leh and Delhi.

5.    Which country test-fired a series of anti-ship missiles in the North Arabian Sea on 25 April?

 A.Afghanistan
 B.Sri Lanka
 C.Bangladesh
 D.Pakistan

Correct Ans:Option D
Explanation:

The Pakistan Navy successfully test-fired a series of anti-ship missiles in the North Arabian Sea on 25 April. The missile test was witnessed by the Chief of the Naval Staff Admiral Zafar Mahmood Abbasi.

6.    India sent 50,000 surgical gloves and one lakh tablets of hydroxychloroquine (HCQ) to _______ to help its fight against COVID-19 pandemic.

 A.Bangladesh
 B.Pakistan
 C.Myanmar
 D.Brazil

Correct Ans:Option A
Explanation:

India sent 50,000 surgical gloves and one lakh tablets of hydroxychloroquine (HCQ) to Bangladesh to help its fight against the COVID-19 pandemic. The information was passed by India's High Commissioner to Bangladesh Riva Ganguly Das.

7.    Who released "Trends in World Military Expenditure, 2019"?

 A.Stockholm International Peace Research Institute
 B.International Institute for Strategic Studies
 C.International Crisis Group
 D.International Action Network on Small Arms



Correct Ans:Option A
Explanation:

Trends in World Military Expenditure, 2019 is released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

8.    Which country topped the "Trends in World Military Expenditure, 2019" list?

 A.China
 B.Russia
 C.US
 D.India

Correct Ans:Option C
Explanation:

US topped the "Trends in World Military Expenditure, 2019" list of Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

9.    NASA is to launch second-generation space telescope named "James Webb Space Telescope" in _______.

 A.2020
 B.2021
 C.2022
 D.2023

Correct Ans:Option B

Explanation:

A second-generation space telescope named "James Webb Space Telescope" has been scheduled to launch in 2021 by NASA.

10.                  What is the theme for the 2020 World Immunization Week?

 A.#VaccinesWork for All
 B.Get Immunized
 C.Vaccines Save Lives
 D.Vaccines and Immunization

Correct Ans:Option A
Explanation:

The theme for the 2020 World Immunization Week is "#VaccinesWork for All." The campaign will focus on how vaccines, and the people who develop, deliver, and receive them, are heroes as they work to protect the health of everyone across the globe.

To download these in PDF click here 


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience