header ads

28 April facebook current affairs answer , explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 28th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.    ________ will monitor the events organized for the rural areas.

 A.E-Gram Swaraj
 B.E-Gram Panchayat
 C.E-serv Kisan
 D.Kisan Rath

Correct Ans:Option A
Explanation:

Prime Minister Narendra Modi launched the E-Gram Swaraj portal and app on 24 April 2020 at the occasion of National Panchayati Raj Day on the official web portal egramswaraj.gov.in through a video conference with Panchayat Sarpanch. E-Gram Swaraj will monitor the events organized for the rural areas.

2.    Who administered the oath of office for Chief Vigilance Commissioner (CVC)?

 A.President
 B.CJI
 C.Vice President
 D.Prime Minister

Correct Ans:Option A
Explanation:

Sanjay Kothari took oath as Chief Vigilance Commissioner (CVC). The oath office was administered by President Ram Nath Kovind on 25 April 2020 at the Rashtrapati Bhavan, New Delhi.

3.    Astronomers found _______ asteroids orbiting the sun between Jupiter and Neptune.

 A.10
 B.15

 C.19
 D.25

Correct Ans:Option C
Explanation:

Astronomers found 19 asteroids that once belonged to a distant star system have been found orbiting the Sun between Jupiter and Neptune. The asteroids have been circling the sun for more than 4.5 billion years, since the very inception of the solar system.

4.    Who launched E-Gram Swaraj portal and app on 24 April 2020?

 A.PM Narendra Modi
 B.Minister Narendra Singh Tomar

 C.Minister Harsh Vardhan
 D.Minister Ashwini Kumar Choubey

Correct Ans:Option A
Explanation:

Prime Minister Narendra Modi launched the E-Gram Swaraj portal and app on 24 April 2020 at the occasion of National Panchayati Raj Day on the official web portal egramswaraj.gov.in through a video conference with Panchayat Sarpanch.

5.    ________ is the first interstellar object detected passing through the Solar System.

 A.Chiron
 B.Peleus

 C.Oumuamua
 D.Achilles

Correct Ans:Option C
Explanation:

╩╗Oumuamua is the first known interstellar object detected passing through the Solar System. Formally designated 1I/2017 U1, it was discovered by Robert Weryk using the Pan-STARRS telescope at Haleakala Observatory, Hawaii, on 19 October 2017, 40 days after it passed its closest point to the Sun on 9 September.

6.    Which of the following organizations developed Chitra Magna, an innovative RNA extraction kit?

 A.CSIR
 B.ICMR
 C.DRDO
 D.SCTIMST

Correct Ans:Option D
Explanation:

Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST) has developed Chitra Magna, an innovative RNA extraction kit, innovative technology for isolating RNA from swabs for COVID-19 tests.

7.    SARS-COV-2, the causative virus of COVID-19 pandemic, is an _______ virus.

 A.RNA
 B.spike
 C.DNA
 D.None of the above


Correct Ans:Option A

Explanation:

SARS-COV-2, the causative virus of COVID-19 pandemic, is an RNA virus.

8.    Which of the following organizations developed "VITAL," a new high-pressure ventilator tailored specifically to treat COVID-19 patients.

 A.ICMR
 B.NASA
 C.CNSA
 D.Roscosmos

Correct Ans:Option B

Explanation:

The US space agency NASA engineers have developed "VITAL", a new high-pressure ventilator tailored specifically to treat COVID-19 patients. The ventilator can be easily built. VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) ventilator has passed a critical test at the Icahn School of Medicine in New York.

9.    Which country accused Iran of violating the 2015 UN security council (UNSC) resolution as the country launched its first military satellite?

 A.Russia
 B.France
 C.India
 D.US

Correct Ans:Option D
Explanation:

Iran launched its first military satellite called "Noor" into orbit. This launch has raised tensions with the US at a time the two countries are already facing off in the Persian Gulf. The US has accused Iran of violating the 2015 UN security council resolution. As per the resolution, Iran can not undertake any activity related to ballistic missiles designed to be capable of delivering nuclear weapons, including launches using such ballistic missile technology.

10.  Who  has taken  oath as new  Chief Vigilance Commissioner  on 25th April ?

 A.Sanjay Kothari
 B.Rajesh Iyer
 C.Kamaraj SK
 D.Krishna Kumar

Correct Ans:Option A
Explanation:

Sanjay Kothari took oath as Chief Vigilance Commissioner (CVC). The oath office was administered by President Ram Nath Kovind on 25 April 2020 at the Rashtrapati Bhavan, New Delhi. Prime Minister Narendra Modi, Vice President M Venkaiah Naidu, and others were also present at the ceremony. Social distancing was also ensured there as chairs were kept apart.

To download these in PDF click here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience