header ads

27th april facebook current affairs , answer , explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 27th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.    Who launched the #MyBookMyFriendcampaign?

                A.Prakash Javadekar
                     B.Trivendra Singh Rawat
                             C.Ramesh Pokhriyal 'Nishank'
        D.Harsh Vardhan

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page
Correct Ans:Option C
Explanation:

Union Minister of Human Resource Development Ramesh Pokhriyal 'Nishank' launched the #MyBookMyFriendcampaign on social media on 23 April on the occasion of World Book Day. World Book Day was celebrated amid the lockdown in India.

2.   Which of the following is a super-luminous supernova stands out with the amount of mass and Nickel ejected during the explosion?

 A.RX 23-9A
 B.NST 4000
 C.SN 2010kd
 D.MP 890K

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

SN 2010kd is a super-luminous supernova that stands out with the amount of mass and Nickel ejected during the explosion. SN 2010kd is approximately located at a distance of 1.5 Giga light-years. It was discovered by the Robotic Optical Transient Search Experiment (ROTSE-IIIb) telescope as a part of the ROTSE supernova verification project in the USA on 14 November 2010.

3.   _______ initiated a study to engineer virucidal coatings to prevent the COVID-19 Transmission.

 A.CSIR
 B.RCB
 C.DBT
 D.ICMR

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option B
Explanation:

Researchers from Faridabad-based Regional Centre for Biotechnology (RCB) has initiated a study to engineer virucidal coatings to prevent the COVID-19 Transmission. The study is carried out in collaboration with the Translational Health Science and Technology Institute (THSTI) and Department of Textile Technology, Indian Institute of Technology, Delhi.

4.   Which of the following organizations developed the alternative academic calendars for the upper primary stage?

 A.AICTE
 B.NCERT
 C.NITI Aayog
 D.ATL-AIMS

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option B
Explanation:

Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ released the alternative academic calendars at the upper primary stage (Classes VI to VIII) on 23 April. The calendars were developed by the NCERT under the guidance of the MHRD.

5.   Supreme Court (SC) ruled that punishment for possessing banned drugs will depend on the quantity, not the _______ of the illicit drug.

 A.cost
 B.purity
 C.ownership
 D.None of the above

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option B
Explanation:

The Supreme Court (SC) ruled that punishment for possessing banned drugs under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act, 1985 will depend on the quantity of banned substances seized from the person. It will not depend on the purity of the illicit drug.

6.   Which Country recently legalized cannabis farming in the country for its economical need?

 A.Cyprus
 B.Iran
 C.Syria
 D.Lebanon

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option D
Explanation:

Lebanon has legalized cannabis farming in the country with a hope that sales from the plant will provide some relief to its debt-ridden economy. With this, it became the first Arab country to legalize marijuana farming.

7.   Which country is the first Arab country to legalize cannabis farming in the country?

 A.Yemen
 B.Oman
 C.Lebanon
 D.Qatar

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

Lebanon has legalized cannabis farming in the country with a hope that sales from the plant will provide some relief to its debt-ridden economy. With this, it became the first Arab country to legalize marijuana farming.

8.   Who is the President of Lebanon?

 A.Michel Aoun
 B.Saad Hariri
 C.Gebran Bassil
 D.Nabih Berri

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option A
Explanation:

Michel Naim Aoun is the current President of Lebanon. He was elected president on 31 October 2016 on the 46th electoral session of the Lebanese parliament, breaking a 29-month deadlock. He is a Maronite Christian and the founder of the Free Patriotic Movement.

9.   China named its first Mars exploration mission as ________.

 A.Chang'e-1
 B.Tianzhou

 C.Yutu
 D.Tianwen-1

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option D
Explanation:

China named its first Mars exploration mission as Tianwen-1 as it celebrated Space Day on 24 April. The observation marks the 50th anniversary of the launch of the country's first satellite Dong Fang Hong-I in 1970. China's first Mars mission has been scheduled to launch in 2020.

10.                 Who is the Prime Minister of  Lebanon?

 A.Hassan Diab
 B.Saad Hariri
 C.Michel Aoun
 D.Gebran Bassil

Find correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option A
Explanation:

Hassan Diab is a Lebanese politician, engineer, and academic who has been serving as the Prime Minister of Lebanon since 21 January 2020 after the formation of a cabinet, having been appointed to the position by President Michel Aoun.


To download these in PDF click here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience