header ads

26th aprl facebook current affairs answer explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 25th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.    Which state govt orders complete sealing of Delhi-Noida border?

 A.Uttar Pradesh
 B.Himachal Pradesh

 C.Bihar
 D.Andhra Pradesh

Correct Ans:Option A
Explanation:

Uttar Pradesh state govt orders complete sealing of Delhi-Noida border

2.    Which union Minister participated in G-20 Agriculture Ministers Meeting through Video Conferencing?

 A.Shri Suresh Prabhu
 B.Shri Dinesh Kumar

 C.Shri Narendra Singh Tomar
 D.Shri Ramesh Gupta

Correct Ans:Option C
Explanation:

Shri Narendra Singh Tomar participated in G-20 Agriculture Ministers Meeting through Video Conferencing.

3.    Which of the following departments provides 10000 water bottles per day to Delhi Police?

 A.Air India
 B.Indian Railways

 C.Indian Navy
 D.India Post

Correct Ans:Option B
Explanation:

Indian Railways provides 10000 water bottles per day to Delhi Police

4.    Which rank did India obtained on Global Press Freedom Index?

 A.145
 B.142

 C.136
 D.138

Correct Ans:Option B
Explanation:

India dropped two places on a global press freedom index to be ranked 142nd out of 180 countries in the annual Reporters Without Borders analysis.

5.    Which country has  successfully launched its first  military satellite into Orbit recently?

 A.Russia
 B.Pakistan

 C.Iran
 D.Saudi Arabia

Correct Ans:Option C
Explanation:

Iran successfully launched a military satellite and the first satellite of the Islamic Republic of Iran successfully launched into orbit by the Islamic Revolutionary Guard Corps.

6.    Who is the responsible Minister of Information and Broadcasting?

 A.Suresh Prabhu
 B.Prakash Javadekar

 C.Ramesh Kumar
 D.Dinesh Kumat


Correct Ans:Option B
Explanation:

Prakash Javadekar is the current Minister of Information and Broadcasting is a ministerial level agency of the Government of India responsible for the formulation and administration of rules, regulations and laws in the areas of information, broadcasting,

7.    Which ministry Launched Dashboard With Dhabas List?

 A.Ministry of External Affairs
 B.Ministry of Finance

 C.Ministry of Internal Affairs
 D.Ministry of Road

Correct Ans:Option D
Explanation:

Ministry of Road Launched Dashboard With Dhabas List.

8.    Aarogya Setu has ____________sections in the new UI app

 A.Four
 B.Three

 C.Second
 D.Fifth

Correct Ans:Option A
Explanation:

Aarogya Setu has four sections in the new UI, viz, Your Status, Self Assess, COVID-19 Update, and E-pass (which is yet to go active).

9.    Which country ranked first in the Global Press Freedom Index?

 A.Switzerland
 B.Norway

 C.Russia
 D.New Zealand

Correct Ans:Option B
Explanation:

Norway is ranked first in the Global Press Freedom Index for the fourth year running.

10.                  ndia gifts 23 tonnes of essential medicines to ______________

 A.Bangladesh
 B.Nepal

 C.Pakistan
 D.China



Correct Ans:Option B
Explanation:

India gifts 23 tonnes of essential medicines to Nepal

 To download these in pdf click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience