header ads

25th April Facebook Current affairs answer , Explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 25th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1.   Who is the central coordinating authority of the high-level task force to research on coronavirus and develop a vaccine?

 A.NITI Aayog
 B.Ministry of Science and Technology

 C.Ministry of AYUSH
 D.National Disaster Management Authority


Correct Ans:Option B
Explanation:

Government of India formed a high-level task force to research on coronavirus and develop a vaccine. The task force will work along with the international community on the vaccine development process for coronavirus. The central coordinating authority of the task force is the Department of Biotechnology (DBT). The task force is to set up a process for vaccine development.


2.   Which city used Vehicle tracking applications and GPS enabled smartwatches under the e-Human Resource Tracking Project (E-HRTS) for waste collection drivers and in its fight against COVID-19 pandemic?

 A.Hyderabad
 B.Bengaluru 
 C.Chandigarh
 D.Chennai

Correct Ans:Option C
Explanation:

Chandigarh city uses Vehicle tracking applications and GPS (Global Positioning System) enabled smartwatches for waste collection drivers in its fight against COVID-19 pandemic. All the drivers of these collection vehicles wear GPS enabled smartwatch under the e-Human Resource Tracking Project (E-HRTS). The movement of all vehicles is tracked through these smartwatches through a dashboard.

3.   Civil Services Day was first celebrated in ________.

 A.1996
 B.2000 
 C.2006
 D.2010

Correct Ans:Option C
Explanation:

Civil Services Day is celebrated to commemorate the day when the first Home Minister of Independent India, Sardar Vallabhbhai Patel addressed the probationers of Administrative Services Officers in 1947 at Metcalf House, Delhi. In his address, he referred to civil servants as the 'steel frame of India'. The day was first celebrated on 21 April 2006 in Vigyan Bhawan, New Delhi

4.   Who has been  appointed as the Secretary to President of India?

 A.Kapil Dev Tripathi
 B.N.R. Pillai‎
 C.Ajay Bhadoo
 D.Randhir Kumar Jaiswal

Correct Ans:Option A
Explanation:

Kapil Dev Tripathi was appointed as the Secretary to President Ram Nath Kovind on 20 April. His appointment was approved by the Appointments Committee of the Union Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi.

5.   Border Roads Organisation (BRO)  has constructed ________ bridge in Arunachal Pradesh.recently

 A.Daporijo
 B.Bogibeel
 C.Dhola
 D.Sadiya
Correct Ans:Option A
Explanation:

Border Roads Organisation (BRO) constructed the Daporijo bridge over the Subansiri river. Despite nationwide lockdown, BRO constructed it, keeping in mind utmost precautions against COVID-19 and to connect the strategic Line of Communication in Arunachal Pradesh.

6.   Daporijo bridge has been built over ______ river.

 A.Kameng River
 B.Manas River 
 C.Dhansiri River
 D.Subansiri River

Correct Ans:Option D
Explanation:

Border Roads Organisation (BRO) constructed the Daporijo bridge over the Subansiri river. Despite nationwide lockdown, BRO constructed it, keeping in mind utmost precautions against COVID-19 and to connect the strategic Line of Communication in Arunachal Pradesh.

7.   Who is the Chief Minister of Arunachal Pradesh?

 A.Pema Khandu
 B.Kiren Rijiju
 C.Nabam Tuki
 D.Sarbananda Sonowal

Correct Ans:Option A
Explanation:

Pema Khandu is an Indian politician and the Chief Minister of Arunachal Pradesh.

8.   Who is the Governor of Arunachal Pradesh?

 A.B.D. Mishra
 B.Pema Khandu
 C.Chowna Mein
 D.Jagdish Mukhi

Correct Ans:Option A
Explanation:

The Governor of Arunachal Pradesh is a nominal head and representative of the President of India in the state of Arunachal Pradesh. The Governor is appointed by the President for a term of 5 years. The current governor is B. D. Mishra.

9.   Who is the chairman of the Fifteenth Finance Commission (XIV-FC)?

 A.Pradeep Singh
 B.N.K. Singh
 C.Krishna Kant
 D.Prakash Kumar

Correct Ans:Option B
Explanation:

N.K. Singh is the chairman of the Fifteenth Finance Commission (XIV-FC).

10.                Who is reappointed as the MD and CEO of City Union Bank?

 A.N Kamakodi
 B.Lingam Venkat Prabhakar
 C.Challa Sreenivasulu Setty
 D.Sandeep Bakhshi


To download these in PDF Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience