header ads

23rd april facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 23rd April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

1.   Which union minister launched Kisan Rath Mobile App?

 A.Shri Dinesh Gupta
 B.Shri Suresh Prabhu 
              C.Shri Narendra Singh Tomar
 D.Shri Vikram Sharma

Correct Ans:Option C
Explanation:

Union agriculture minister Narendra Singh Tomar launched transport aggregator mobile app Kisan Rath5 lakh trucks and 20,000 tractors on mobile platform.

2.   Which state govt decides to give ten thousand rupees every month for corona patients?

 A.Bihar
                    B.Madhya Pradesh 
                  C.Andhra Pradesh
                      D.Himachal Pradesh

Correct Ans:Option B
Explanation:

Madhya Pradesh state govt decides to give ten thousand rupees every month for corona patients

3.   Who has been designated as  Nodal Officers for resolving Grievances of Workers?

 A.Shri Dinesh Gupta
      B.Shri Ramesh Kumar 
        C.Shri Santosh Gangwar
  D.Shri Vikram Kumar
  
Correct Ans:Option C
Explanation:

Shri Santosh Gangwar designated Nodal Officers for resolving Grievances of Workers


4.   Under which country's Presidency did the G20 Health Ministers Meeting held?

   A.India
    B.UAE 
                 C.Saudi Arabia
  D.US

Correct Ans:Option C
Explanation:

Under the Presidency of Saudi Arabia, the G20 Health Ministers Meeting was held. Minister of Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan participated in the video conference of the Health Ministers of G20 countries. During that conference, Forge cooperation and mutually respectful and useful collaborations to deal with COVID-19 disease.

5.   Which state became the first state in India to geotag its 7,368 community kitchens and community shelters in the state?

 A.Maharashtra
 B.Madhya Pradesh 
 C.Uttar Pradesh
 D.Tamil Nadu

Correct Ans:Option C
Explanation:

Uttar Pradesh became the first state in India to geotag its 7,368 community kitchens and community shelters across 75 districts which produce 12 lakh food packets a day.


6.   Who represented the G20 Health Ministers Meeting which was held on 19 April?

    A.Harsh Vardhan
   B.Piyush Goyal 
                    C.Ashwini Kumar Choubey
                D.Faggan Singh Kulaste
  
Correct Ans:Option A
Explanation:

Minister of Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan participated in the video conference of the Health Ministers of G20 countries. During that conference, Forge cooperation and mutually respectful and useful collaborations to deal with COVID-19 disease.

7.   Who released the report titled "Mapping India's Energy Subsidies 2020"?

       A.IISD
                             B.Ministry of Power 
          C.TATA
         D.BEL

Correct Ans:Option A

Explanation:

A new study by the International Institute for Sustainable Development (IISD) and the Council on Energy, Environment, and Water (CEEW) report stated that India's renewable energy subsidies fell 35% between 2016-17 and 2018-19. The report was titled "Mapping India's Energy Subsidies 2020" which said that the support for renewable energy was to increase again. But the COVID-19 pandemic has made it critical to stay on track.

8.   Who developed 'bug sniffer,' a sensitive and low-cost sensor to rapidly detect bacteria?

 A.Agharkar Research Institute
 B.CSIR 
 C.Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology
 D.ST&T

Correct Ans:Option A
Explanation:

Researchers at the Agharkar Research Institute (ARI), Pune have developed 'bug sniffer,' a sensitive and low-cost sensor to rapidly detect bacteria. The portable device can detect as low as ten bacterial cells from a sample size of 1 mm in just 30 minutes.

9.   Which country recorded the highest leatherback sea turtles in 20 years?

 A.India
 B.Thailand
 C.Myanmar
 D.China

Correct Ans:Option B
Explanation:

The largest number of nests of rare leatherback sea turtles in Thailand beaches. The environmentalists said that this has occurred due to the bereft of tourists because of the coronavirus pandemic.

10.                 ________ Scientist have developed bio-inspired low-cost electro-catalyst from fish gills.

 A.Agharkar Research Institute
 B.CSRI 
 C.IIT-Mandi
 D.Institute of Nano Science and Technology

Correct Ans:Option D
Explanation:

Scientists from the Institute of Nano Science and Technology (INST), Mohali, have developed an efficient, low-cost electro-catalyst from fish gills. The catalyst can help develop environmentally friendly renewable energy conversion and storage technologies.


To download thsee in pdf click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience