header ads

22nd April facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 22nd April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Watch here live corona virus latest update


             1.     ________ has initiated the 'SWAYAM' MOOC platform of MHRD for various subjects from class 9th to 12th.

 A.AICTE
 B.UGC 
 C.NIOS
 D.NCERT
  
Correct Ans:Option C
Explanation:

The Ministry of Human Resource Development (MHRD) has taken several initiatives to ensure that the education of learners should not get affected due to the nationwide lockdown because of COVID-19. NIOS has initiated the 'SWAYAM' MOOC platform of MHRD for various subjects from class 9th to 12th.

        2.     ________ became the first state to start Pool Testing of coronavirus in India.

 A.Madhya Pradesh
 B.Uttarakhand 
 C.Uttar Pradesh
 D.Tamil Nadu

Correct Ans:Option C
Explanation:

Uttar Pradesh became the first state to start the Pool Testing of the coronavirus samples as the number of COVID-19 positive patients reached 558. The Indian Council of Medical Research (ICMR) gave permission for pool testing to the state in order to help maximize the testing of samples on a daily basis. Pool testing is expected to boost the daily testing capacity of the state health department.

         3.     _______ identified presence of a different kind of coronavirus bat coronavirus (BtCoV) in Indian bat species.

 A.WHO
 B.ICMR

 C.AIIMS
 D.CSIR
  
Correct Ans:Option B
Explanation:

Researchers of the Indian Council of Medical Research (ICMR) found the presence of a different kind of coronavirus bat coronavirus (BtCoV) in two bat species from Kerala, Himachal Pradesh, Puducherry, and Tamil Nadu. It claimed that there is no evidence or research to claim that these bat coronaviruses can cause disease in humans.

4.     Who is the Governor of Uttar Pradesh?

 A.Anandiben Patel
 B.Ram Naik 
 C.Lalji Tandon
 D.Vijay Rupani
  
Correct Ans:Option A
Explanation:

Anandiben Patel is an Indian politician and the current Governor of Uttar Pradesh and former Chief Minister of Gujarat, a western state of India. She was the first female chief minister of the state. She was a member of the Bharatiya Janata Party since 1987. She was the Cabinet Minister for Education from 2002 to 2007.

5.     Which smart city has installed a helium balloon attached with two cameras for surveillance on lockdown violators?

 A.Hyderabad
 B.Chennai

 C.Vadodara
 D.Pune
  
Correct Ans:Option C
Explanation:

The Vadodara district administration has installed a helium balloon attached with two cameras for surveillance on lockdown violators. The balloon has a public address system attached to it. The administration has divided the city into four zones, red, orange, yellow and green as part of a strategy to deal with the coronavirus pandemic.

              6.     _________ developed affordable antimicrobial spray-based coating for Personal Protective Equipment (PPE).

 A.Module Innovations
 B.Genrich Pvt. Ltd.

 C.CSIR-CECRI
 D.IIT-Guwahati
  
Correct Ans:Option D
Explanation:

Researchers from IIT-Guwahati have developed an affordable antimicrobial spray-based coating for Personal Protective Equipment (PPE). The antimicrobial spray-based coating for PPE kits can kill and prevent the spread of microbes once they come in contact with the coated PPE surface.

7.      Fit India launched Fit India Active Day program for school students in association with _______.

 A.ACITE
 B.UGC

 C.CBSE
 D.NCERT


Correct Ans:Option C
Explanation:

Fit India, the Government of India’s flagship fitness movement, has launched the Fit India Active Day program. The new series of fitness sessions will be organized in partnership with the Central Board of Secondary Education (CBSE) for school children from across the country.

8.     ________ launched "DekhoApnaDesh" webinar series during the lockdown due to COVID-19.

 A.Ministry of Agriculture
 B.Ministry of Commerce and Trade

 C.Ministry of Tourism
 D.Ministry of Home Affairs 

Correct Ans:Option C
Explanation:

The Ministry of Tourism has launched its "DekhoApnaDesh" webinar series to provide information on the many destinations and details and expanse of the culture and heritage of our Incredible India. The move comes as tourism is hugely impacted with no movement happening either domestically or from across the border due to the COVID-19 pandemic.

9.     ________ developed affordable 3D printed Ear Guard to combat COVID-19.

 A.IIT-Guwahati
 B.CSRI

 C.DRDO
 D.NCL
  
Correct Ans:Option A
Explanation:

IIT-Guwahati developed affordable 3D printed Ear Guard to combat COVID-19. The researchers have also developed a 3D printed Ear Guard for the health workers who combat COVID-19.

10. Which country is to host the 2020 Asian Boxing Championship?

 A.Bangladesh
 B.India

 C.China
 D.Sri Lanka
  
Correct Ans:Option B
Explanation:

Boxing Federation of India (BFI) has announced that India will be hosting the 2020 Asian Boxing Championship. The championship is expected to be held during November-December. The host city is yet to be announced later.

To download these in PDF click here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience