header ads

21st april facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 21st April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Watch here live corona virus latest update


1.   BRO opened the _______ which connects Ladakh with the rest of the world, after 4 months. It was closed in December 2019.

 A.Srinagar-Leh highway
 B.Jammu-Srinagar National Highway

 C.Leh-Manali Highway
 D.Jammu-Manali Highway


Correct Ans:Option A
Explanation:

Border Roads Organisation (BRO) opened the strategic Srinagar-Leh highway on 11 April. The highway connects Ladakh with the rest of the world. Earlier, few oil tankers and other essential commodities were allowed to move towards Leh/Ladakh from Zojila pass.

2.   Who is the Director-General of the Border Road Organisation (BRO)?

 A.Lt. Gen. Harpal Singh
 B.Lt. Gen. Anil Chauhan

 C.Lt. Gen. Iqroop Singh Ghuman
 D.Lt. Gen. Alok Singh Kler


Correct Ans:Option A
Explanation:

Lt Gen Harpal Singh an alumnus of National Defence Academy, Khadakwasla is serving as the Director-General of Border Road Organisation (BRO).

3.   Who has been  re-appointed as MD and CEO of Karnataka Bank?

 A.Mahabaleshwara MS
 B.Rajiv Kumar

 C.Franklin Edward
 D.Vishaswanath Patel

Correct Ans:Option A
Explanation:

Karnataka Bank's board has re-appointed Mahabaleshwara MS as its MD & CEO Mahabaleshwara MS for a further period of three years. The Private lender has also appointed P. Jayarama Bhat as a non-executive chairman till 13 November 2021. The appointments were approved by the Reserve Bank of India (RBI).

4.   ________ launched CollabCAD in ATL schools.

 A.Atal Innovation Mission (AIM)
 B.NITI Aayog

 C.National Informatics Centre (NIC)
 D.All the above


Correct Ans:Option D
Explanation:

Atal Innovation Mission (AIM), policy think tank NITI Aayog and National Informatics Centre (NIC) jointly launched CollabCAD, a collaborative network, on 13 April. The computer-enabled software system provided a total engineering solution from 2D drafting & detailing to 3D product design.

5.   Who is the MD & CEO of Union Bank of India?

 A.Vishnu Kumar
 B.Rajkiran Rai G

 C.Romesh Sobti
 D.Parthasarathi Mukherjee


Correct Ans:Option B
Explanation:

Rajkiran Rai G. joined Union Bank of India as Managing Director & CEO on 1 July 2017. Born on 19th May 1962, Shri Rajkiran Rai G. is an agricultural science graduate and also a certified member of the Indian Institute of Bankers.

6.   Chagas disease is caused by the transmission of the parasite _______.

 A.Triatoma infestans
 B.Kinetoplastida

 C.Trichomoniasis
 D.Trypanosoma cruzi


Correct Ans:Option D
Explanation:

Chagas disease, also known as American trypanosomiasis. The disease is common in places where the triatomine bug transmits the parasite Trypanosoma cruzi. These places include South America, Central America, and Mexico

7.   _______ serves as a hub to bring together a collection of resources in response to the COVID-19 outbreak.

 A.CovidGyan
 B.Aarogya setu

 C.Mass Movement
 D.PRAGYAM



Correct Ans:Option A
Explanation:

CovidGyan serves as a hub to bring together a collection of resources in response to the COVID-19 outbreak. These resources are generated by research institutions in India and several associated programs. The content presented on the website provides a scientific understanding of the disease and its transmission.

8.   Which of the following institutions  launched the CovidGyan website?

 A.Tata Institute of Fundamental Research (TIFR)
 B.Indian Institute of Science (IISc)

 C.Tata Memorial Centre (TMC)
 D.All the Above


Correct Ans:Option D
Explanation:

CovidGyan, a Science-based website, was launched. The website aims to bring the scientific and factual aspects of the COVID-19 pandemic outbreak onto the public domain, multi-institutional, multi-lingual science communication. The website was launched by the Tata Institute of Fundamental Research (TIFR), Indian Institute of Science (IISc), and Tata Memorial Centre (TMC).

9.   Where has the First remote health monitoring system been set up?

 A.Maharashtra
 B.Uttar Pradesh

 C.Uttarakhand
 D.Andhra Pradesh

Find correct answer with explanation at 11pm today on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

The first remote health monitoring system has been set up in India by All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in Rishikesh along with Bharat Heavy Electronics Limited (BHEL), a Government of India Navratna company in the defense sector.

10.                 Which of the following institutions  developed COVID-19 Sample Collection Kiosk (COVSACK) to combat COVID-19?

 A.DRDO
 B.OFB

 C.NCL
 D.ICMR

Explanation:

Defence Research & Development Laboratory (DRDL), Hyderabad of Defence Research and Development Organisation (DRDO) has developed COVID-19 Sample Collection Kiosk (COVSACK) to combat COVID-19.


To download these in pdf click here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience