header ads

20th april facebook quiz answer, explanationa and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 20th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Watch here live corona virus latest update


1. Who participated in the G20 Extraordinary Energy Ministers' virtual Meeting?
 A.Shri Piyush Goyal
 B.Shri Dharmendra Pradhan
 C.Shri Amit Shah
D.Shri Nirmala Sitharaman
Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page
Correct Ans:Option B
Explanation:

Dharmendra Pradhan, Union Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel, participated in the G20 Extraordinary Energy Ministers' virtual Meeting on 10 April 2020. The meeting was hosted by Saudi Arabia, it is the President of G20 countries.

2. ________ is to explore convalescent-plasma therapy for COVID-19 in India.
 A.CSIR
B.JIPMER
 C.SCTIMST
 D.DRDO
Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST), under the Department of Science and Technology (DST), is to explore convalescent-plasma therapy for COVID-19. Indian council for medical research (ICMR) has approved to carry out the novel treatment.

3. Who is the Minister responsible for Border Security Force (BSF)?
 A.Shri Rajnath Singh
B.Shri Amit Shah
 C.Shri Nitin Gadkari
D.Shri Parakala Prabhakar
Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option B
Explanation:

Border Security Force (BSF) functions under the Ministry of Home Affairs. The Minister responsible is Amit Shah, Minister of Home Affairs.

4. . Which company is to develop Active Virosome (AV) Vaccine and Immunodiagnostic kits for COVID-19 emergency?

 A.My labs Pvt. Ltd.
 B.Module innovation Pvt. Ltd.

 C.Seagull BioSolutions Pvt. Ltd.
 D.Genrish Pvt. Ltd.

Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page


Correct Ans:Option C
Explanation:

The Department of Science and Technology (DST), under the Ministry of Science & Technology, is to fund Seagull BioSolutions Pvt. Ltd. (SBPL) to undertake the development of Active Virosome (AV) Vaccine and Immunodiagnostic kits for COVID-19 emergency.

5. . What is the theme of the 2020 World homeopathy day?

 A.Enhancing the scope of Homoeopathy in Public Health
 B.Linking research with education and clinical practice: Advancing scientific collaborations

 C.Homeopathy-Life saver amid COVID-19
 D.New Discoveries of Homeo towards SDG

Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option A
Explanation:

The World homeopathy day is celebrated on 10 April. The day is celebrated to honor the birth of the father of the Homoeopathic system of medicines Dr. Samuel Hahnemann. The theme of the 2020 World homeopathy day is "Enhancing the scope of Homoeopathy in Public Health".


6. . Who is the Chairman of the Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH)?

 A.Rajiv Kumar
 B.Kumaraswamy

 C.Nilanjan Sanyal
 D.Kirsh Mittal

Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page


Correct Ans:Option C
Explanation:

The Chairman of the Central Council for Research in Homoeopathy (CCRH) is Shri Nilanjan Sanyal.


7. . ________ developed a trunk-shaped device fitted with ultraviolet (UV) germicidal irradiation technology to sanitize grocery items, currency notes.

 A.IIT-Guwahati
 B.NCL
 C.ICMR
 D.IIT-Ropar

Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page


Correct Ans:Option D
Explanation:

The Indian Institute of Technology Ropar (IIT-Ropar) has developed a trunk-shaped device fitted with ultraviolet (UV) germicidal irradiation technology.  The device aims to aid the fight against COVID-19.

8. Who is the President of Russia?

 A.Dmitry Medvedev
 B.Recep Tayyip Erdoğan

 C.Vladimir Putin
 D.Boris Yeltsin


Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

In May 2012, Vladimir Putin became the fourth president; he was re-elected in March 2018 and inaugurated in May to a six-year term.


9. . When did the Jallianwala Bagh Massacre happen?

 A.11 April 1919
 B.11 April 1923

 C.13 April 1919
 D.13 April 1923

Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page


Correct Ans:Option C
Explanation:

The Jallianwala Bagh massacre, or the Amritsar slaughter, happened on 13 April 1919. On this day, the British Indian Army troops under the command of Colonel Reginald Dyer fired rifles into a crowd of Indians in Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab.

10. . _______ has developed a double-layered Khadi mask to contain the spread of COVID-19. It has procured orders for supplying it in large quantities.

 A.ICMR
 B.CSIR
 C.DRDO
 D.KVIC

Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page


Correct Ans:Option D
Explanation:

Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has developed a double-layered Khadi mask to contain the spread of COVID-19. It has procured orders for supplying it in large quantities.


11. . Which state's SRLM initiated Didi Helpline?

 A.Uttar Pradesh
 B.Jharkhand

 C.Odisha
 D.Bihar


Find the correct answer with explanation at 11 pm today on this page

Correct Ans:Option B
Explanation:

The Didi helpline is a telephonic helpline initiated by Jharkhand SRLM. It is available 24X7 hours to help migrant labourers by providing them verified information. It enables them to provide their data to state authorities to help evacuate them from different states, back to Jharkhand.


To download these in PDF Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience