header ads

19th april facebook current affairs answer , explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 19th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Watch here live corona virus latest update <



1.    CSIR-NCL developed a handheld digital ________ thermometer which is the primary and important component that is used to measure Coronavirus infection.

       A.Ultra Violet
   B.InfraRed
                 C.Nanowave based
                  D.Radiowave based

Correct Ans:Option B
Explanation:

CSIR-NCL developed a handheld digital Infra-Red (IR) thermometer. It is the primary and important component that is used to measure Coronavirus infection.

2.    Who is the Chief Justice of India?

  A.Ranjan Gogoi
              B.Sharad Arvind Bobde
      C.S. Abdul Nazeer
  D.N. V. Ramana

Correct Ans:Option B
Explanation:

Sharad Arvind Bobde is an Indian judge serving as the 47th and current Chief Justice of India.


3.    Which state has set up a 24x7 Toll-free helpline facility for procurement during Rabi Season 2020?

      A.Rajasthan
 B.Punjab
    C.Haryana
  D.Gujarat
Correct Ans:Option C
Explanation:

The Haryana State Government has set up a 24x7 Toll-free helpline facility for procurement during Rabi Season 2020 and also ensuring social distancing norms. The aim of the move is to facilitate the farmers during the Rabi procurement season in these difficult times of the COVID-19 Pandemic.

4.    _________ launched Bharat Padhe Online campaign.

                                 A.Ministry for Human Resource Development
                            B.All India Council for Technical Education
 C.Ministry of Home Affairs
                                    D.Ministry of Personnel, Public Grievances, and Pensions

Correct Ans:Option A
Explanation:

Union Minister for Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched the 'Bharat Padhe Online' campaign on 10 April in New Delhi. The campaign aimed for crowdsourcing of Ideas for Improving the Online Education ecosystem of India.

5.    Which country has unveiled a new trial protocol for re-testing the recovered coronavirus patients?

      A.US
          B.China
       C.Italy
          D.Spain

Correct Ans:Option B
Explanation:

China has unveiled a new trial protocol for re-testing the recovered coronavirus patients. The protocol intensifies the screening of asymptomatic cases as concerns grew over the second wave of virus infections in the country

6.    Who is the President of the Asian Development Bank (ADB)?

             A.Takehiko Nakao
 B.Jin Liqun
                    C.Masatsugu Asakawa
               D.Christine Lagarde

Correct Ans:Option C
Explanation:

Masatsugu Asakawa, by career a Japanese civil servant, is the president of the Asian Development Bank. Asakawa, who took office on 17 January 2020, is the 10th president of ADB.

7.    Who is the President of China?

 A.Jiang Zemin
 B.Xi Jinping
 C.Li Keqiang
 D.Wang Qishan

Correct Ans:Option B
Explanation:

Xi Jinping is a Chinese politician serving as the general secretary of the Communist Party of China, President of the People's Republic of China, and chairman of the Central Military Commission.

8.    Ramkrishna Dwivedi who passed away recently was a ________.

 A.Politician
 B.Scientist
 C.Astronomer
 D.Athlete

Correct Ans:Option A
Explanation:

Veteran leader and Congressmen Ramkrishna Dwivedi passed away on 10 April. He died at the age of 87 years old. He died due to prolonged illness.

9.    Who is the Director-General of the Indian Council of Medical Research (ICMR)?

 A.Randeep Guleria
 B.Balram Bhargava
 C.Preeti Sudan
 D.Nikhil Tandon

Correct Ans:Option B
Explanation:

Balram Bhargava is an Indian science administrator. He has been appointed for a three-year tenure as the Director-General at the Indian Council of Medical Research, New Delhi and Secretary, Department of Health Research a division under Ministry of Health and Family Welfare, Government of India.

10.                  Which state government doubled the salary of Doctors, Nurses, medical professionals dealing with COVID-19 cases?

 A.Uttar Pradesh
 B.Punjab
 C.Haryana
 D.Maharashtra

Correct Ans:Option C
Explanation:

Haryana state government has announced that it is to double the salary of Doctors, Nurses and other medical professionals dealing with COVID-19 patients. The announcement was made by the Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar.


To download these in PDF click here



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience