header ads

17th april facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 17th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Watch here live corona virus latest update




1.    __________ is developing modified Polymerase chain reaction (PCR) based detection kit and a portable chip-based module for rapid screening for the detection of COVID-19.

 A.My Labs Pvt Ltd
 B.Module Innovations

 C.FastSense Diagnostics
 D.Smart Green Pvt Ltd


Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

FastSense Diagnostics announced that it is currently developing two modules for the detection of COVID-19. The startup is being funded by the Department of Science and Technology (DST). One is a modified Polymerase chain reaction (PCR) based detection kit for confirmatory analysis in less time compared to existing detection methods. Approximately 50 samples can be tested in an hour. The second is a portable chip-based module for rapid screening of the target population based on the on-chip sensing technology that would provide on the spot results in less than 15 min per sample.


2.   Financial Action Task Force's (FATF) has scheduled to host its next meeting in _______.

 A.Beijing, China
 B.New Delhi, India

 C.Rome, Italy
 D.Stockholm, Sweden

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option A
Explanation:

Financial Action Task Force's (FATF) has scheduled to host its next meeting in Beijing, China on 21-26 June 2020. The schedule might be changed due to the coronavirus pandemic.


3.   Which Ministry has launched Samadhan Challenge to search and develop new measures that can provide quick solutions to the Coronavirus epidemic and other such calamities?

 A.Ministry of Home Affairs
 B.Ministry of Human Resources Development

 C.Ministry of Science and Technology
 D.Ministry of Research and Technology

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option B
Explanation:

The Innovation Cell of the Ministry of Human Resources Development (MHRD) in collaboration with All India Council for Technical Education (AICTE) and Forge and InnovatioCuris launched "SAMADHAN", a mega online challenge, to test the ability of students to innovate.

4.   ________ has partnered with the district administration of Mysore, Karnataka to provide enough equipment needed for testing of samples.

 A.CSIR-CFTRI
 B.ICMR

 C.All India Institute Of Medical Sciences
 D.All India Council for Technical Education

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option A
Explanation:

Mysore-based Council of Scientific and Industrial Research-Central Food Technological Research Institute (CSIR-CFTRI) has partnered with the district administration of Mysore, Karnataka to provide enough equipment needed for testing of samples.

5.   Who is the Minister of Statistics and Programme Implementation?

 A.V K Singh
 B.Srikant Kumar Jena

 C.Bharatsinh Madhavsinh Solanki
 D.Raja Rao Inderjit Singh

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option D
Explanation:

Raja Rao Inderjit Singh is the Minister of State (Independent Charge) for Statistics and Programme Implementation.

6.   Which UN member country is not a member of International Labour Organization (ILO)?

 A.Bhutan
 B.Liechtenstein

 C.Micronesia
 D.All the above

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option D
Explanation:

The ILO has 187 state members. 186 of the 193 member states of the United Nations plus the Cook Islands are members of the ILO. The UN member states which are not members of the ILO are Andorra, Bhutan, Liechtenstein, Micronesia, Monaco, Nauru, and North Korea.


7.   Department of Personnel and Training (DoPT) is to launch ________ a learning platform to combat COVID-19 for all front-line workers.

 A.COVID warrior
 B.Pragyam

 C.iGOT platform
 D.SafeIndia

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

The Department of Personnel and Training (DoPT) is to launch "iGOT platform," a learning platform to combat COVID-19 for all front-line workers. The digital platform to train all healthcare people who fight against coronavirus in India.

8.   CSIR-Central Electrochemical Research Institute (CECRI) partnered with _______ to increase the mass production of Face Shield.

 A.3D Lycan
 B.My labs Pvt. Ltd.

 C.Module Innovations
 D.Infosys

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option A
Explanation:

CSIR-Central Electrochemical Research Institute (CECRI) at Karaikudi, Tamil Nadu, has developed a series of lab-made Personal protective equipment (PPEs) to fight COVID-19 pandemic.

9.   Who is the Chairman of the Income Tax Department of India?

 A.John Joseph
 B.Rajiv Gauba

 C.Pramod Chandra Modi
 D.Aditya Kumar

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option C
Explanation:

The Chairman of Income Tax Department of India which is headed by the Central Board of Direct Taxes (CBDT) is Pramod Chandra Modi.

10.       Which of the following  launched the Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System?

 A.ICMR
 B.My labs

 C.CSIR
 D.SCTIMST

Find corrct anaswer with explanation today at 11 pm on this page

Correct Ans:Option D
Explanation:

Scientists at Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST) have designed and developed the "Chitra Acrylosorb Secretion Solidification System," a highly efficient superabsorbent material for liquid respiratory and other body fluid solidification. It can also be used as a disinfection for the safe management of infected respiratory secretions.



To download these in pdf Click here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience