header ads

16th april facebook current affairs answer , explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 16th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


Watch here live corona virus latest update

1.   Cabinet approved an ordinance to cut _______ Salary, Allowances, and Pension of Members of Parliament (MP) Act.

 A.30%
 B.40%

 C.50%
 D.60%

Correct Ans:Option A
Explanation:

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has decided to amend the Salary, Allowances, and Pension of Members of Parliament (MP) Act through an ordinance. As per the amendment, there will be a salary cut of all ministers, including Prime Minister, for a year by 30%. The information was passed by the Union Minister of Information and Broadcasting Prakash Javadekar in New Delhi. 

2.   Who designed and developed a disinfected barrier-examination booth to examine COVID-19 patients?

 A.ICMR
 B.AIIMS

 C.SCTIMST
 D.RAFTAR

Correct Ans:Option C
Explanation:

Scientists at Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST) have designed and developed a disinfected barrier-examination booth to examine COVID-19 patients. It is a thoughtfully designed protective booth with clinician inputs.

3.   Who is the current Comptroller and Auditor General (CAG) of India?

 A.Arvind Mayaram
 B.Pradeep Kumar Sinha

 C.Sunil Arora
 D.Rajiv Mehrishi


Correct Ans:Option D
Explanation:

Rajiv Mehrishi is the current Comptroller and Auditor General (CAG) of India. Rajiv Mehrishi is a retired Indian Administrative Service officer of 1978 batch belonging to Rajasthan cadre. He is the current 13th Comptroller and Auditor General of India and Vice-Chairman of the United Nations Panel of External Auditors. He was appointed the Home Secretary of India on 31 August 2015.

4.   _______ began research on the whole genome sequencing of novel coronavirus for the first time.

 A.CSIR-CCMB
 B.IGIB

 C.ICMR
 D.A&B

Correct Ans:Option D
Explanation:

Centre for Scientific and Industrial Research (CSIR) Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB), Hyderabad and Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB), New Delhi began research on the whole genome sequencing of novel coronavirus for the first time.

5.   Who is the Commander-in-Chief of the Indian Air Force (IAF)?

 A.President Ram Nath Kovind
 B.Vice President Venkiah Naidu

 C.Prime Minister Narendra Modi
 D.Defence Minister Rajnath Singh

Correct Ans:Option A
Explanation:

President of India Ram Nath Kovind is the Supreme Commander-in-Chief of the Indian Air Force (IAF).

6.   Who is the Chief of the Air Staff (CAS) of the Indian Air Force?

 A.Rakesh Kumar Singh Bhadauria
 B.Harjit Singh Arora

 C.Bipin Rawat
 D.Manoj Mukund Naravane

Correct Ans:Option A
Explanation:

Air Chief Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria, is the current Chief of the Air Staff of the Indian Air Force and assumed office on 30 September 2019 after superannuation of Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa.

7.   Who is the Minister of Statistics and Programme Implementation?

 A.V K Singh
 B.Srikant Kumar Jena

 C.Bharatsinh Madhavsinh Solanki
 D.Raja Rao Inderjit Singh


Correct Ans:Option D
Explanation:

Raja Rao Inderjit Singh is the Minister of State (Independent Charge) for Statistics and Programme Implementation.


8.   When was International Labour Organization (ILO) established?

 A.1919
 B.1924

 C.1932
 D.1945

Correct Ans:Option A
Explanation:

International Labour Organization (ILO) was established on 1919.



Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience