header ads

15th April facebook current affairs answer , Explanation and PDF

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

Watch here live Corona virus pandemic video
Subscribe on Youtube here   Click Here





1.   Who is the President of International Olympic Committee (IOC)?

 A.Emil Beck
 B.Jacques Rogge

 C.Juan Antonio Samaranch
 D.Thomas Bach

Correct Ans:Option D

Explanation:

Thomas Bach, OLY is a German lawyer and former Olympic fencer. Bach is the ninth and current President of the International Olympic Committee, and a former member of the German Olympic Sports Confederation Executive Board.

2.   When is the National Maritime Day celebrated?

 A.1 April
 B.3 April

 C.5 April
 D.7 April
Correct Ans:Option C
Explanation:

National Maritime Day is celebrated on 5 April in India. The day creates awareness to support intercontinental commerce and the global economy as the most well-organized, safe and sound, environmentally responsive approach of transporting goods from one place to another of the world.

3.   Who is the Director-General of the Central Industrial Security Force (CISF)?

 A.Rajesh Ranjan
 B.Prakash Kumar

 C.Danush Pawan Kumar
 D.Arun Patel

Correct Ans:Option A
Explanation:

Rajesh Ranjan is the Director-General of the Central Industrial Security Force (CISF).
Ranjan is the Director-General of the Central Industrial Security Force (CISF).

4.   Which country launched Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH)?

 A.India
 B.China
 C.Israel
 D.US
Correct Ans:Option A
Explanation:

Department of Science & Technology (DST), Government of India has set up a Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH). The centre is a rapid response to combat COVID-19 global pandemic.

5.   Who is the Lt. Governor of Delhi?

 A.Amulya Patnaik
 B.Anil Baijal
 C.Satyendra Kumar Jain
 D.Manish Sisodia

Correct Ans:Option B
Explanation:

Anil Baijal, a former Union Home Secretary is the current Lt. Governor of Delhi.

6.   WHO has named _______ as the 'International Year of the Nurse and the Midwife'. 

 A.2019
 B.2020
 C.2021
 D.2022

Correct Ans:Option B
Explanation:

WHO has named 2020 as the 'International Year of the Nurse and the Midwife'.

7.   Which of the following developed a rapid diagnosis of diseases to develop a product for detecting COVID-19 with a 10 to 15-minute test?

 A.My Labs Pvt. Ltd.
 B.Syngene International Limited India

 C.Module Innovations
 D.Biocon
Correct Ans:Option C
Explanation:

The Department of Science & Technology (DST) funded 'Module Innovations', a Pune based healthcare startup to develop a rapid diagnosis of diseases to develop a product for detecting COVID 19 with a 10 to 15-minute test.

8.   Who is the President of Rwanda?

 A.Yoweri Museveni
 B.Paul Kagame

 C.Kizito Mihigo
 D.Juvénal Habyarimana

Correct Ans:Option B
Explanation:

Paul Kagame is a Rwandan politician and former military leader. He is the 4th and current President of Rwanda, having taken office in 2000 when his predecessor, Pasteur Bizimungu, resigned.

9.   Who is the Chairman of the National Highways Authority of India (NHAI)?

 A.Sukhbir Singh Sandhu
 B.PK Michael Tharakan

 C.Debasish Banerjee
 D.Kiran Reddy
Correct Ans:Option A
Explanation:

Sukhbir Singh Sandhu is the current Chairman of the National Highways Authority of India (NHAI).

10.                 Which state government announced the 5T plan to stop the spread of the novel coronavirus namely testing, tracing, treatment, teamwork, and track?

 A.Uttar Pradesh
 B.West Bengal

 C.Delhi
 D.Goa
Correct Ans:Option C
Explanation:

Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has announced a 5T plan to stop the spread of the novel coronavirus. The 5T plan is testing, tracing, treatment, teamwork, and track. 


To download these in pdf Click here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience