header ads

14th april facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 14th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

Watch here live Corona virus pandemic video

1.   What is the name of the initiative to fight Coronavirus which was formed by IAS and IPS officers?

         A.COVID-19
               B.Corona Virus 
     C.Caruna
 D.virus

Correct Ans:Option C
Explanation:

IAS IPS officers associations form Caruna an initiative to fight Coronavirus

2.   Which Union Minister launched MHRD AICTE COVID-19 Student Helpline Portal?

                  A.Ramesh Pokhriyal
       B.Amit Shah 
            C.Rajnath Singh
          D.Nitin Gadkari

Correct Ans:Option A
Explanation:

Union Minister Ramesh Pokhriyal launched MHRD AICTE COVID-19 Student Helpline Portal

3.   Who launched Hack the Crisis India overcome COVID 19 pandemic?

          A.Suresh kumar
              B.Sanjay Dhotre 
 C.Vikram
            D.Nitish Kumar

Correct Ans:Option B
Explanation:

Sanjay Dhotre launched Hack the Crisis India overcome COVID 19 pandemic

4.   Which state government launches online cultural competition to engage children during lockdown?

                  A.Madhya Pradesh
  B.Kerala 
  C.Odisha
                   D.Andhra Pradesh

Correct Ans:Option C
Explanation:

Odisha state government launches online cultural competition to engage children during lockdown

5.   Who is the President of United Nations General Assembly?

     A.John William Ashe
                  B.Tijjani Muhammad-Bande 
 C.Peter Thomson
 D.Osvaldo Aranha

Correct Ans:Option B
Explanation:

Tijjani Muhammad-Bande is the President of United Nations General Assembly

6.   Who is the head of World Food Programme?

 A.Ms Josette Sheeran
 B.David Beasle 
 C.Mr James T. Morris
 D.Ms Catherine Bertini

Correct Ans:Option B
Explanation:

David Beasley is the head of World Food Programme.

7.   Which Indian-origin MP has been  appointed as shadow foreign minister by Sir Keir Starmer?

 A.Nirj Deva
     B.Parmjit Dhand 
                C.Baron Bhattacharyya
    D.Lisa Nandy


Correct Ans:Option D
Explanation:

Sir Keir Starmer, the Labour Party's newly-elected Leader, named Indian-origin MP Lisa Nandy as his shadow foreign secretary on 5 April. Starmer's new committee will be responsible for coordinating Labour's response to the coronavirus pandemic.


8.   Who has been  appointed as the new chairman of Nasscom?

 A.Debjani Ghosh
 B.UB Pravin Rao

 C.Rekha Menon
 D.Krishan Kumar

Correct Ans:Option B
Explanation:

Vice-Chairperson Infosys' chief operating officer, UB Pravin Rao, has been appointed as the new chairman of the National Association of Software and Services Companies (Nasscom) for the year 2020-21. He was appointed Rekha Menon of Accenture.

9.   _________ in association with AIIMS-Rishikesh has developed 'Prana-Vayu,' a low-cost portable ventilator.

 A.ICMR
 B.IISc Bangalore

 C.IIT-Roorkee
 D.IIT-Madras

Correct Ans:Option C
Explanation:

Indian Institutes of Technology (IIT)-Roorkee in association with AIIMS-Rishikesh has developed 'Prana-Vayu,' a low-cost portable ventilator.

10.                Who is the Chairman of the Food Corporation of India (FCI)?

 A.D. V. Prasad
 B.Chandra Sekhar

 C.Prakash Raj
 D.Pramod Kumar


Correct Ans:Option A

Explanation:

D. V. Prasad is the Chairman & Managing Director of the Food Corporation of India (FCI).

To download these in Pdf Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience