header ads

13th April facebook current affairs answer, explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 13th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

Watch here live Corona virus pandemic video

1.    World Bank has approved ________ in India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Project.

 A.$1 billion
   B.$2 billion  
 C.$5 billion
    D.$10 billion

Correct Ans:Option A
Explanation:

The World Bank's Board of Executive Directors (ED) has approved $1 billion in India COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Project. The project will cover all the States/Union Territories in India.

2.    _______ developed bio-suit for medical practitioners who treat COVID-19 patients.

   A.ICMR
    B.CSIR 
     C.DRDO
                D.IISc, Banglore

Correct Ans:Option C
Explanation:

Defence Research and Development Organisation (DRDO) developed a bio-suit for the safety of the paramedical, medical, and other personnel engaged in combating COVID-19 safe from the deadly virus.

3.    Who is the President of World Bank?

 A.Anshula Kant
       B.Penny Goldberg 
    C.David Malpass
  D.Henry Mitchell

Correct Ans:Option C
Explanation:

David Robert Malpass is an American economic analyst and former government official serving as President of the World Bank Group since 2019.

4.    Who is the Chief Economist of the World Bank?

 A.Mathew Perry
    B.Mary Schnider 
 C.Anshula Kant
      D.Penny Goldberg

Correct Ans:Option D
Explanation:

Pinelopi "Penny" Koujianou Goldberg is a Greek-American economist and the former chief economist of the World Bank. She holds the named chair of Elihu Professor of Economics at Yale University.

5.    NTPC appointed ________ as Director of Human resources.

          A.Dilip Kumar Patel
  B.Manoj Singh 
   C.Prithvi Kumar
     D.Jaswant Singh

Correct Ans:Option A
Explanation:

National Thermal Power Corporation (NTPC) Limited appointed Dilip Kumar Patel as its Director Human resources on 1 April.

6.    ________ developed a high-quality indigenous ventilator to circumvent and provide assistance to the escalating COVID-19 crisis.

                 A.IIT-Mumbai
                 B.IIT-Madras 
         C.ICMR
     D.IISc

Correct Ans:Option D
Explanation:

Indian Institute of Science (IISc) scientists have developed a high-quality indigenous ventilator. The idea is to circumvent is to provide assistance to the escalating COVID-19 crisis.

7.    Who is the Chairman & MD of NTPC Limited?

          A.Gurdeep Singh
                    B.Arup Roy Choudhury 
 C.Atul Sobti
           D.Shinghal YadaV

Correct Ans:Option A
Explanation:

Gurdeep Singh is the Chairman and Managing Director of NTPC Limited. It is an Indian Public Sector Undertaking under the Ministry of Power, Government of India

8.    Which country is to host the 2021 Asian Youth Games (AYG)?

          A.Indonesia
   B.India 
    C.China
     D.Russia

Correct Ans:Option C
Explanation:

China is to host the third edition of the Asian Youth Games (AYG) in Shantou in November 2021. The announcement was made by the Olympic Council of Asia (OCA) on 1 April 2020. The third edition was supposed to be held in 2017. But was postponed to 2021 by OCA.

9.    Who is the Chairman of Punjab National Bank?

 A.S.S. Mallikarjuna Rao
 B.Sunil Mehta

 C.Lala Yodh Raj
 D.Pramod Kumar

Correct Ans:Option A
Explanation:

S.S. Mallikarjuna Rao is the Chairman of Punjab National B

10.                  Where is the headquarters of the Olympic Council of Asia located?

            A.Saudi Arabia
         B.New Delhi 
  C.Beijing
  D.Kuwait

Correct Ans:Option D
Explanation:

The headquarters of the Olympic Council of Asia is located at Kuwait City, Kuwait.

To download these in pdf Click Here


Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience