header ads

12th april facebook current affairs answer, Explanation and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 12th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions

Here is the Live status of Corona Virus Pandemic , have a look

1.     When was the Jammu and Kashmir Union Territory formed?

 A.31 October 2019
 B.10 November 2019

 C.30 November 2019
 D.1 December 2019
Correct Ans:Option A
Explanation:

The Union Territory of Jammu and Kashmir was formed on 31 October 2019.

2.     Who is the Lieutenant Governor Jammu and Kashmir Union Territory formed?

 A.Krishnamurthy Subramanian
 B.R. K. Mathur

 C.Girish Chandra Murmu
 D.Ajay Bhushan Pandey
Correct Ans:Option C
Explanation:

Girish Chandra Murmu is the first lieutenant governor of the Union Territory of Jammu and Kashmir. He was a 1985 batch Indian Administrative Service officer of Gujarat cadre and was principal secretary to Narendra Modi during his tenure as Chief Minister of Gujarat.

3.     When is the World Autism Awareness Day observed?

 A.2 April
 B.31 March

 C.1 April
 D.30 March
Correct Ans:Option A
Explanation:

World Autism Awareness Day is observed on 2 April. The day aims to recognize and celebrate the rights of persons with autism. The day makes people understand, recognize, and accept people with autism.

4.     What is the theme of the 2020 World Autism Awareness Day?

 A.Empowering Women and Girls with Autism
 B.The transition of adulthood

 C.Toward Autonomy and Self-Determination
 D.Assistive Technologies, Active Participation

Correct Ans:Option B
Explanation:

The theme of the 2020 World Autism Awareness Day is "The transition of adulthood."

5.     Which state is to carry out Navaratnalu-Pedalandariki Illu program?

 A.Karnataka
 B.Telangana

 C.Andhra Pradesh
 D.Tamil Nadu

Correct Ans:Option C
Explanation:

Andhra Pradesh State government issued modified guidelines for the distribution of 25 lakh house sites to the poor in urban and rural areas under Navaratnalu-Pedalandariki Illu (Houses for all the poor) program. The modification is done as per the directions of the High Court. The State is to give away the sites on 14 April.

6.     Which State announced a pay cut of 75% to government employees to fund the COVID-19 crisis?

 A.Tamil Nadu
 B.Maharashtra

 C.Telangana
 D.Uttarakhand

Correct Ans:Option C
Explanation:

The Telangana State government announced a huge pay cut for its employees ranging from 10% to 75% on 30 March. The decision was made at a high-level review meeting conducted in the wake of the state's financial situation amid the coronavirus outbreak.

7.     RBI extended the period of export which is made up to or on 31 July to _______ months due to coronavirus outbreak.

 A.9
 B.12

 C.13
 D.15

Correct Ans:Option D
Explanation:

RBI extended the deadline for realization and repatriation period of export which is made up to or on 31 July. The period of export has been relaxed for up to 15 months from 9 months (at present).

8.     Which State government provided doorstep pension payment to 58 lakh beneficiaries?

 A.Uttar Pradesh
 B.Rajasthan

 C.Telangana
 D.Andhra Pradesh

Correct Ans:Option D
Explanation:

The Andhra Pradesh state government has started distributing pensions at the doorstep to 58,44,240 beneficiaries with an objective to offer them held and to avoid the spread of coronavirus. The state used 2.5 lakh volunteers to eliminate the need for pensioners to step out of their homes.

9.     Who is the Governor of Andhra Pradesh?

 A.Phagu Chauhan
 B.Biswabhusan Harichandan

 C.ESL Narasimhan
 D.Tamilisai Soundararajan

Correct Ans:Option B
Explanation:

Biswabhusan Harichandan is an Indian politician serving as the 23rd and current Governor of Andhra Pradesh.


10. ________ has designed and developed its own handheld Infrared radiation (IR)-based temperature sensor to screen people at gates.

 A.Naval Dockyard, Mumbai
 B.Naval Dockyard, Kochi

 C.Naval Dockyard, Visakhapatnam
 D.Naval Dockyard, Chennai
Correct Ans:Option A
Explanation:

Naval Dockyard (ND), Mumbai has designed and developed its own handheld Infrared radiation (IR)-based temperature sensor to screen people at gates. The sense will screen a large number of Naval personnel at the entry gates of the yard reducing the load on the security sentries at the gate. 

To download these in pdf Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience