header ads

10 april facebook current affairs answer , expalantion and PDF

Tally your answer at our Facebook page current affairs questions asked on 10th April , 2020

You may also download the answers with PDF . To download these questions with PDF  find the link at the end of these questions


1. Which of the following organizations  asked the Government of India to set up a National Electronics Mission in lines with India's space agency, Indian Space Research Organisation (ISRO).

 A.IESA
 B.DRDO
 C.IMD
 D.CSIR

Correct Ans:Option A
Explanation:

The Indian Electronics and Semiconductor Association (IESA) asked the Government of India to set up a National Electronics Mission in lines with India's space agency, Indian Space Research Organisation (ISRO). IESA aims to build a homegrown electronics ecosystem that would help the country reduce imports of semiconductor chips and sensors. With that, it aims to spearhead all the activities and for making India a design-led manufacturing hub for the world.

2.    Who is the Chairman of the Indian Electronics and Semiconductor Association (IESA)?

 A.Dr.Satya Gupta
 B.Prakash Kumar

 C.Dr.Mohan Singh
 D.Jitendra Chaddah

Correct Ans:Option D
Explanation:

The Chairman of Indian Electronics and Semiconductor Association (IESA) is Jitendra Chaddah, Senior Director, Operations and Strategic Relations, Intel India.

3.    The 2021 World Athletics Championships was scheduled to be held in ________.

 A.California
 B.Oregon

 C.Texas
 D.Wyoming

Correct Ans:Option B
Explanation:

The 2021 World Athletics Championships in Eugene, Oregon has been shifted to 2022. The move is to accommodate the re-arranged Tokyo Olympics which was postponed due to the Coronavirus pandemic. The move was made by the World Athletics to support the Japanese organizers and the International Olympic Committee (IOC). New dates were not announced yet

4.    Who is the current  administrator is NASA?

 A.Robert L. Gibson
 B.James Bridenstine

 C.William H. Gerstenmaier
 D.Charles Bolden Jr


Correct Ans:Option B

Explanation:

James Frederick Bridenstine is an American politician and the Administrator of the National Aeronautics and Space Administration. Bridenstine was the United States Representative for Oklahoma's 1st congressional district, based in Tulsa from 3 January 2013 to April 23, 2018. He is a member of the Republican Party.

5.    As per the recent merger, United Bank of India and Oriental Bank of Commerce (OBC) has been merged into _________.

 A.Canara Bank
 B.Andhra Bank

 C.Union Bank of India
 D.Punjab National Bank

Correct Ans:Option D
Explanation:

As per the recent merger, United Bank of India and Oriental Bank of Commerce (OBC) has been merged into Punjab National Bank. The merger came into effect on 1 April 2020.

6.    Who is the President of World Athletics?

 A.Lamine Diack
 B.Daley Thompson

 C.Sebastian Coe
 D.Hicham El Guerrouj


Correct Ans:Option C
Explanation:

7.   The President of World Athletics is Sebastian Coe.


Who attended the 2nd Extraordinary G20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting?

 A.President Ram Nath Singh
 B.Prime Minister Narendra Modi

 C.Finance Minister Nirmala Sitharaman
 D.Home Minister Amit Shah

Correct Ans:Option C
Explanation:

Finance Minister Nirmala Sitharaman participated in the 2nd Extraordinary G20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting. It was hosted under the Chairmanship of Saudi Arabian on 31 March. The Ministers discussed the impact of COVID-19 pandemic on the global economy and coordinate efforts in response to this global challenge.

8.    Who is the Governor of Maharashtra?

 A.Sanjay Raut
 B.Bhagat Singh Koshyari

 C.Arif Mohammad Khan
 D.BC Khanduri

Correct Ans:Option B
Explanation:

Bhagat Singh Koshyari is a member of the Bharatiya Janata Party from Uttarakhand serving as the Governor of Maharashtra. An RSS veteran, Koshyari served as National Vice President of BJP and party's 1st State president for Uttarakhand.

9.    Which is the winter capital of Maharashtra?

 A.Nagpur
 B.Lonavla

 C.Pune
 D.Mumbai

Correct Ans:Option A
Explanation:

Nagpur is the winter capital of the state of Maharashtra, a fast-growing metropolis and third largest city in Maharashtra after Mumbai and Pune.
10. Who is the President of the International Olympic Committee (IOC)?

 A.Olaf Breidbach
 B.Dietrich v. Engelhardt

 C.Demetrios Vikelas
 D.Thomas Bach

To download these in PDF Click Here

Post a Comment

0 Comments

Featured current affairs

Technical softwares for your convenience